Мерджемек: Турската супа, в която ще се влюбите РЕЦЕПТА
- 11:45, 28.01.2025
- 11:47, 28.01.2025
- 1885
- 0
Тази рецепта е изключително лесна, но гарантира неустоим вкус!
Необходими продукти:
1 чаша червена леща
1 глава лук, нарязана на ситно
1 морков, нарязан на кубчета
2 скилидки чесън, нарязани
1 картоф, нарязан на кубчета
2 супени лъжици доматено пюре
1 чаена лъжичка червен пипер
1/2 чаена лъжичка черен пипер
1 ч.л. или повече джоджен
Сол на вкус
1,5 литра вода или зеленчуков бульон
2 супени лъжици зехтин или масло
Сок от половин лимон (по желание)
Нарязан магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина или маслото в голяма тенджера на среден огън. Добавете нарязания лук и чесън и ги запържете, докато станат златисти.
Към лука добавете нарязаните моркови и картофи. Разбъркайте и оставете да се запържат за 5-7 минути.
Измийте добре червената леща под течаща вода и я добавете към тенджерата. Разбъркайте добре
Налейте водата или зеленчуковия бульон и добавете сол на вкус. Оставете супата да заври, след това намалете огъня и оставете да къкри на слаб огън за около 25-30 минути, докато лещата и зеленчуците омекнат напълно.
След като супата е готова, можете да я пасирате с пасатор до гладка консистенция или да я оставите с по-груба консистенция, ако предпочитате.
В тиган с малко зехтин или масло запържете подправките за няколко секунди и прибавете доматеното пюре. Разбъркайте хубаво и върнете запръжката в супата.
При сервиране добавете сок от лимон за свежест и гарнирайте с нарязан магданоз. Супата може да се поднесе с топъл хляб или питки.