4232

Медена погача за закуска РЕЦЕПТА

Медена погача, която всички ще харесат

 

Необходими Продукти:

топла вода - 200 мл.
суха мая - 1 пакет
захар - 2 с.л.
сол - 1 - 2 ч.л.
олио - 4 с.л.
кисело мляко - 3 с.л.
яйца - 2 бр. без 1 жълтък
брашно - 700 г.
олио - за корите
масло - за намазване
семена - за поръсване
мед - за намазване

 
 Начин на приготвяне:

Маята се сипва в топлата вода със захарта и 2 с.л. брашно, разбърква се на каша и оставяте за 10 минути да бухне.

В половината брашно, сипано в голяма купа, се оформя кладенче, добавя се активираната мая, киселото мляко, олио, сол, останалата захар и яйцата. Разбърква се с вилица на топка тесто, добавете и останалото и замесвате меко тесто, да не лепне.

Покрива се с фолио, оставете 40 минути да втаса. Оформянето е бързо и лесно дори за начинаещи. Отделете топче тесто с големина на ябълка за средата. Останалото тесто разделете на две части.

Първата разточете 30 см диаметър на кръг и нарежете на 8 триъгълника. Намазва се леко с олио и навивате на кифлички. Наредете по стените на тава с диаметър 26 -28 см.

Второто топче оформете на фитил и нарежете на 6 части. Всяка част с ръце се оформя на малка елипса, намажете с малко олио и навивате като пура. Наредете като втори ред в тавата, а в средата поставете сплесканото топче тесто. Оставете на топло да бухне за 20 минути.

Намажете с разбития отделен жълтък с една с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко. Поръсете семена, както ви харесва.

Печете в загрята фурна на 170-180 градуса до златисто, около 35 минути, като към края покривате с алуминиево фолио да запазим хубавия цвят.

Извадете питката, намажете я първо с масло, а отгоре с течен мед и готово.

Чудесна медена погача за празник!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?