Следвайте ни

Майсторски изпълнения през зимата: Арабска мусака и супа с канела

viber icon

Канелата е подправката на зимата. Свързваме я с Коледа, с ароматни сладкиши и семеен уют.

Тя придава страхотен аромат и може да се използва в почти всички – когато готвим месо, когато правим сладкиши, когато пием кафе или топло мляко.

Приготвя се от вътрешния слой на кората на канеленото дърво. Отглежда се в Индия, Бразилия, Индонезия, Малайзия, Лаос, Камбоджа, Китай и Цейлон. 

Канелата е мощен афродизиак, който загрява кръвта и събужда желанието. Нейният аромат облекчава емоционалния стрес и подобрява настроението. Освен това е подходяща за настинки, изпоползва се за грип, възпалено гърло и бронхит. Съдържа противогъбични и антибактериални вещества, поради което се добавя към някои лекарства. Помага за отстраняване на токсините от тялото, подобрява работата на мозъка и концентрацията.

Канелата е много древна подправка и се споменава в Библията. Вкусът й е леко сладък, с приятен специфичен аромат. Ето защо често се добавя към сладкиши, поръсва се върху пресни или печени плодове, какао, кафе и чай. Освен това може да се слагат в сладка, задушени плодове, сокове и дори кисели краставички.

Агнешко с канела

Необходими продукти – 1,5 кг агнешко месо, 500 гр домати, 50 гр стафиди, 2 глави лук, 3 скилидки чесън, 300 мл червено вино, 4 с.л. брашно, 2 с.л. винен оцет, 1-2 с.л. канела, 2 с.л. зехтин, 250 гр кисело мляко, черен пипер, сол, 100 гр заквасена сметана.

Начин на приготвяне - нарежете месото на средно големи кубчета, поръсете го със сол и прясно смлян черен пипер, оваляйте парчетата в брашно. Запържете за 5 минути в зехтин нарязания на тънки лентички лук и 1 ситно нарязана скилидка чесън. Добавете агнешкото и пържете до златисто. Полейте с червено вино и оцета и разбъркайте добре.

Прибавете доматите и стафидите, подправете с канела, с малко черен пипер и сол, оставете да заври, похлупете и оставете на слаб огън, докато месото стане меко и сочно.

Стрийте в хаванче 2 скилидки чесън, разбъркайте ги със сметаната и киселото мляко, поръсете с черен пипер и сол. Оставете сместа на хладно. Сложете от месото в чиния, а в средата сипете от млечния сос.

Арабска мусака с канела

Начин на приготвяне – 4-5 картофа, 500 гр телешка кайма, 2 домата, 1 голяма лук, по една червена и зелена чушка, няколко лъжици доматено пюре, 1 ч.л. канела, 2 щипки индийско орехче, кимион, сол и олио.

Начин на приготвяне – лука нарязваме на ситно. Слагаме в сгорещеното олио, подправяме с канелата, индийското орехче и 1-2 щипки сол. Когато поомекне, добавяме каймата и овкусяваме с кимиона.

Разбъркваме, за да се раздроби. Добавяме двата цвята пипер, нарязан на ситно и прибавяме доматеното пюре. Бъркаме, за да се овкуси сместа. Каймата трябва да е почти готова за консумация. Накрая добавяме нарязаните на кубчета домати.

Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Оформянето на мусаката е по избор - може да я наредите на пластове, като редувате картофите и каймата, или да объркате цялата смес. Изсипваме сместа в намазнена тава, наливаме вода максимум до половината на сместа и печем на 180 градуса до извиране на водата.

Питка с канела и стафиди в хлебопекарна

Необходими продукти – половин килограм брашно, 100 мл прясно мляко, 10 гр жива мая, 150 гр захар, 125 гр масло, 4 яйца, кората на един лимон, една шепа стафиди, 1 к.л. канела и сол

Начин на приготвяне - в контейнера на хлебопекарната сложете всички течни съставки.

Добавете захарта, солта, кората от лимон, канелата и стафидите. Изсипете отгоре брашното. Натрошете маята.

Задайте програма хляб със захар. Извадете и завийте сладката питка в памучна кърпа за десетина минути, за да си „отиде на нивата“. После сервирайте.

Вълшебна пилешка супа с канела

Необходими продукти – едно пилешко филе, 2 пилешки бутчета, 2 пилешки крилца, 1 голяма глава лук, 2 големи моркова, 3 стръка целина с листата, 1 стрък праз, 1 шепа листа от кориандър за бульона, 1 шепа листа от магданоз за бульона и за поръсване, 2 жълтъка, 3-4 с.л. кисело мляко с връх, 1 ч.л. канела, сол, 3-4 шепи фино фиде, 80 мл зехтин, 20 гр масло, черен пипер.

Начин на приготвяне - обелете лука и го срежете наполовина. Едната част поставете в тенджерка за бульона, заедно с единия морков, двата стръка целина с листата, пресните подправки, праза и пилешкото месо. Пилето е хубаво да е домашно, тъй като разликата във вкуса е огромна. Залейте с обилно количество вода, която да покрива добре продуктите и посолете леко. Сварете за около 30 минути (при домашните пилета може да се наложи и повече).

През това време поставете в блендер другата половина от лука, втория морков и последния стрък целина. Нарежете зеленчуците, за да е по-лесно и бързо смилането им. Трябва да станат на гладка кашичка, която сипете в загретия на умерен огън зехтин и запържете за 2-3 минутки при непрестанно бъркане, за да не залепва. Именно тази зеленчукова кашичка и запържването ѝ е тайната на супата.

Прецедете и налейте вече готовия бульон, а месото нарежете на малки парченца. Крилцата може да начупите и пуснете цели. Ако е нужно, добавете вода.

Щом течността закъкри сложете малко прясно накълцан магданоз и канелата. Варете 5 минути и сипете фидето. След още 3-4 минути отстранете от огъня и щом леко падне температурата, застройте със двата жълтъка, разбити с киселото мляко и малко сол. По желание може да добавите и няколко лъжички прясно изцеден лимонов сок. Накрая пуснете и маслото и разбъркайте докато се разтопи.

Горещ сладолед с канела

Необходими продукти - 200 мл сметана, 400 мл прясно мляко, 150 гр черен шоколад, половин чаена лъжичка канела, за гарниране – сметана, какао и канела.

Начин на приготвяне - в тенджерка смесете млякото и сметаната. След като заврат, добавете шоколада и оставете да се разтопи. Бъркайте непрекъснато до получаването на гладка консистенция. Добавете канелата, разбъркайте и свалете от котлона.

Налейте горещия шоколад в подходящи чаши и гарнирайте  с разбита сметана.

Поръсете с какао или канела и сервирайте веднага. Ако имате бонбони маршмелоу, пуснете няколко в шоколада да се разтопят.

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?