Следвайте ни

Майсторите на цалапишкия бабек искат лиценз

viber icon

Производители на домашен цалапишки бабек кандидатстват за лиценз, който ще им позволи да продават продукцията си на фермерски пазари и ще гарантира, че това е оригинално приготвеният продукт. Инициативата е на кмета на село Цалапица Ивайло Данаилов, който вече е провел две срещи с местни майстори. На идеята откликнали първоначално 7-8 души от селото, които са готови да се регистрира сдружение.   

Лицензирането на цалапишкия бабек от фондация "Локъл фууд" ще даде възможност на желаещите да продават сами продукта на фермерски пазари, също така притежателят на подобен сертификат ще гарантира, че продуктът му е автентичен. 

Жители на Цалапица ревниво пазят рецептата за приготвянето на местния деликатес, прочул селото им. Почти във всяка къща през зимата все още се приготвя вкусното мезе във фуска. Местни майстори споделят, че тайната на колбаса се състои в това, че се приготвя от кълцано, а не мляно месо, както и в опушения му вкус, постигнат с орехова шума. На опушването се дължи неповторимият вкус, както и предпазването на месото от плесени. Така може да бъде съхранено чак до следващото лято. За овкусяването се използват подправките черен и червен пипер, сол и кимион. Някои дори сами си отглеждат пипера - сорт "Гороглед", и си го правят на люспи и млян пипер.  

Разновидностите на деликатеса зависят от това в какво са напълнени - бабек е, когато ситно накълцаното и подправено месо се тъпче в свински стомах, бабичка е, ако се напълни в сляпото черво, фуската се прави в пикочния мехур, а надениците мъденици се тъпчат в тънките черва. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Schetovodstvo

Schetovodstvo

11.11.2020 | 09:35

babek- VID SALAM SAS SVINSKI USHI,KOJI,OSTANKI,MARSOTII V SVINSKA KRAV! TIPICHEN VARVARSKI SPESIALITED! OTVRAT!

Отговори
2 4
ДА!

ДА!

11.11.2020 | 15:19

Знаеш какво е бабек, колкото знаеш, какво е кирилица!

Отговори
3 1
фен

фен

11.11.2020 | 08:51

Прави са. Така е редно

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?