Следвайте ни

Мангото - свещеното дърво на Буда РЕЦЕПТИ

viber icon

Българската търговско-промишлена палата съвместно с Посолството на Ислямска република Пакистан в София ще презентира новата реколта на екзотичния плод манго на 9 август 2021 г., от 17.30 ч., във фоайето на БТПП, ул. „Искър“ 9. Участниците ще могат да се запознаят на място с пакистанското манго, хранителните свойства на продукта, напитки и десерти от манго, както и да установят контакти с представители на Посолството на Пакистан в София. Проявата е безплатна. От БТПП канят вносители на пресни плодове, големи търговски вериги, търговци от хранително-вкусовата промишленост, производители на безалкохолни напитки, сокове, сиропи и сладка.

Пакистан е земеделска страна, а манго се отглежда там от над две хиляди години. Легендата гласи, че Буда медитирал и си почивал с други монаси сред отрупани с плод мангови дървета. Затова за будистите дървото е свещено.

В момента Пакистан е четвъртият по големина производител в света след Индия, Китай и Тайланд с производство от 1,8 милиона тона годишно. От общото производство износът е около 95-115 хил. т на година, като през 2015-2016 г.  е реализиран експорт за 48 милиона долара. Основните експортни пазари са Индия, ОАЕ, Афганистан, Обединеното кралство, Саудитска Арабия, САЩ, Иран и др.

В Пакистан се срещат 250 вида манго, като най-важните търговски сортове са Дасери, Ануар Ратул, Лангра, Чоса, Синдри, Малда и Фаджри. Те са с дължина от 50 до 250 мм, а формите са бъбрековидна, яйцевидна и по-рядко кръгла. Теглото варира от 225 до 680 грама. Кожата е восъчна и гладка, а когато узрее напълно - бледозелена, жълта или маркирана с червено, според сорта.

Смята се, че дивото манго се е появило за пръв път в подножието на Хималаите. Най-ранното култивиране датира отпреди 5000 години в Южна Индия, Мианмар и Андаманските острови. Днес то расте в повечето тропически страни. Испания е единствената европейска страна, която отглежда манго в района на гр. Малага, където средната годишна температура е 19 градуса. 

Мангото е толкова популярно, че се смята за национален плод в Пакистан, Индия и Филипините, а манговото дърво, което стига до височина 15 метра, е един от националните символи на Бангладеш.

Най-голямото манго в света, удостоено с рекорд на Гинес, е отгледано през 2009 г. във филипинския град Илиган. То е с тегло 3.435 кг, дължина 30.48 см и обиколка 49,53 см.

 

Витаминозна бомба

Мангото съдържа повече от 20 различни витамини, минерали и микроелементи. То е богато на витамин А, С,  витамини от групата на B и витамин E, фолиева киселина, магнезий, цинк, калций, осигурява достатъчно количество фибри. Чаша сок от манго съдържа около 60 мг витамин С. И още - в него има също натрий и бета-каротин, без наситени мазнини и холестерол.

Огромното количество витамин А защитава кожата от вредните външни въздействия и я поддържа свежа и гладка. Освен това редовната консумация на плода помага за укрепване стените на кръвоносните съдове и предпазва от сърдечносъдови заболявания.

Мангото е силен антиоксидант. Според пакистанската традиция суровият плод, подправен с щипка сол, утолява жаждата и предотвратява загубата на минерали от тялото. В Обединеното кралство британската здравна служба (NHS) препоръчва на възрастните да консумират 40 мг витамин С на ден, докато в САЩ препоръчителната доза е 60 мг. Така че една чаша (200 мл) сок от манго е достатъчна да задоволи ежедневните нужди от този витамин, и не само. Доказано е, че мангото подобрява дейността на бъбреците и на стомашно-чревния тракт.

 

Леден коктейл с ром и лайм

Ледено студените коктейли са предпочитани в летните жеги. А когато в тях съставка №1 е мангото, напитката е дар за сетивата. 

  Необходими продукти:

3 ч.ч. едро нарязано прясно манго

1 ч.ч. лед на кубчета

1 ч.ч. нектар от манго

¾ ч.ч. бял ром

¼ ч.ч. сок от лайм

2 с.л. захар

1 с.л. накъсани на ситно листа от мента

  Начин на приготвяне:

Поставете резенчетата манго във фризера за около час. В блендер разбийте нектара от манго, леда, рома и сока от лайм. След това добавете парченцата манго и листата от мента. 

 

Чътни - индийската лютеница с манго

Чътни е вид индийско ястие, което на вкус наподобява лютеница, но в него освен зеленчуци и подправки се използват и традиционни местни плодове. Съществуват най-различни видове чътнита, като едно от най-известните е с манго. Основното предназначение на чътнито е да обогати вкуса на храната, с която се сервира.

  Необходими продукти:

3.5 ч.ч. нарязано манго, 2.5 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кафява захар, 1 ч.ч. ябълков оцет, 2 с.л. ситно накълцан чесън, 4 с.л. ситно накълцан джинджифил, 1.5 ч.л. сол, 1.5 червени сухи люти чушки, 1.5 ч.л. карамфил, ½ ч.ч. стафиди

  Начин на приготвяне:

Сложете мангото в дълбок съд, прибавете захарта, смесете и оставете за 12 часа. Отцедете мангото, запазете сиропа. Смесете оцета, чесъна, джинджифила, солта, дребно нарязаните сухи чушки и завързаните в тензух карамфили, прибавете сиропа и варете около 30 минути на умерен огън. Отстранете карамфила, прибавете мангото и стафидите и варете още около 20 минути. Изсипете в горещи буркани и ги запечатайте. Съхранявайте на хладно.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?