Следвайте ни

Магията на есенната трапеза: Гозби с кестени

viber icon

Октомври е началото на сезона на кестените. В много страни той започва през септември, а в Япония и по-рано - в самия край на лятото. Основният сезон на кестените обаче е през октомври и ноември. Последните пресни кестени могат да бъдат закупени в Европа за Коледа.

Кестените нямат подчертан вкус и аромат, когато са в сурово състояние. Вкусът им е доста неутрален, така че с тях лесно и удобно може да се приготвя всичко – салати, предястия, супи, основни ястия и сладкиши. При това се смесват еднакво добре със сол и захар. 

Най-популярният начин за приготвяне на кестени е печенето. Във Франция тази традиция е особено силно застъпена, но и в останалите европейски държави ще откриете хора с колички по улиците, които предлагат малки, дъхави пакетчета с топли ядки. Комбинират се добре с ябълково ябълково вино или с божоле.

Варени, пържени, задушени или печени, кестените са чудесна гарнитура за месо и риба. От кестеновото брашно може да се прави хляб, а кестеновото пюре да се добави в тестото за пай, например. 

Във Франция от кестени се приготвят два десерта които са абсолютен деликатес. Първият е Maron Glase - кестените се почистват и се варят в захарен сироп, след което се изсушават в продължение на 3-4 дни. Стават хрупкави и сладки. Втората рецепта е Mont-Blanc aux marrons - кестените се варят, след което се разбиват в блендер, а към сместа се прибавя захар.

Когато купувате пресни кестени, избирайте тези, които са кръгли, твърди и без повреди по кората. Кестеновите ядки съдържат много вода, което означава, че не могат да се съхраняват твърде дълго. След 4-5 дни стават сухи и смачкани. Може да разберете дали един кестен е пресен, като натиснете върху него с пръст - ако черупката се деформира, това означава, че е стар. 

Съхранявайте кестените у дома на хладно и сухо място, но не повече от 4-5 дни. Не ги дръжте в найлонови торбички, тъй като могат да плесенясат. И суровите, и печените кестени могат да се съхраняват във фризера в продължение на шест месеца.

Как се белят лесно?

Кестените ще се обелят лесно, ако ги варите за 3 минути, заедно с растително масло. Обелете ги преди да са изстинали напълно.

Друг трик е да сложите сварените вече кестени във фризера за една нощ, след което да ги потопите във врящата вода и минутка по-късно да ги прехвърлите в студена вода.

Ако ястието, което готвите, изисква кестените да са с кора, те трябва да бъдат пробити на няколко места или да им се направи кръстен разрез в долната част. Ако не ги прорежете, така че целостта на черупката им да се наруши, при нагряване те буквално експлодират.

Супа от кестени

Необходими продукти: 500 гр кестени, 1 глава лук, 1 глава целина, 1 връзка магданоз, половин чаена чаша растителна сметана, по една щипка сол и черен пипер

Начин на приготвяне: Кестените предваритeлно се цепват с остър нож и се сваряват в подсолена вода. Обелват се и се смачкват. Слагат се в тенджера с 4-5 чаши вряла вода. Прибавят се лукът, нарязан на дребно, и целината, настъргана на ситно ренде. Сместа се оставя да поври до омекване на зеленчуците и се подправя с черен пипер, сол и ситно нарязан магданоз. Накрая към супата се прибавя растителна сметана. Всяка порция може да се гарнира с цяла кестенова ядка.

Кестени по провансалски

Необходими продукти: 600 гр кестени, 2 с.л. сирене ементал, 300 гр сметана, половин ч.л. сол, 2 с.л. зехтин, 3 скилидки чесън, по 1 ч.л. суха мащерка, розмарин и къри.

Начин на приготвяне: Включете фурната на 220˚С градуса. Сипете зехтина в дълбока тенджера да се загрее. Добавете кестените, чесъна, мащерката, кърито, розмарина и солта и запържете за 10 минути. Намажете с масло правоъгълна тавичка за печене. Изсипете кестените в нея. Залейте ги със сметаната и подправете с пипера. Запечете във фурната за 15 минути.

Топлите кестени поръсете със сиренето ементал и върнете в изключената, но все още топла фурна, за 3 минути.

Пиле в сос от кестени

Необходими прoдукти: 1 пиле, 500 г кестени, 2 с.л. олио, 2 глави лук, 1 с.л. картофено брашно, 1 ч.ч. бяло вино, 300 мл бульон /или вода/, 1 бучка захар, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме пилето. Натриваме го със сол и черен пипер и го изпичаме в предварително загрята фурна. Щом се позачерви, го изваждаме от фурната и го нарязваме на порции. Наливаме олиото в широка тенджера и разстиламе лука, нарязан на полукръгове. Нареждаме отгоре пилешките порции и задушаваме на умерен огън, като наливаме по малко от бульона. Отделно разрязваме леко кестените и ги сваряваме. После ги обелваме, пасираме и смесваме с картофеното брашно, виното и захарта. Бъркаме на умерен огън, докато сосът се сгъсти. Ако е необходимо, наливаме малко бульон. Сипваме готовия сос при пилето и държим ястието на огъня още десетина минути.

Кюфтенца с кестени

Необходими продукти: 500 г свинско месо, 6 кестена, 2 глави кромид, 1 ч. л. смлян джинджифил, 2 с.л. соев сос, 1 с. л. Херес, 1 ч.л. сусамово олио, 1,5 с.л. нишесте, 5-6 с.л. слънчогледово олио

Начин на приготвяне: Свинското месо се измива, подсушава и смила. Разбърква се с настъргания кромид, намачканите кестени, подправките и сусамовото олио. Омесва се добре и сместа се оставя да попие ароматите на студено около 20 минути. С мокри ръце се оформят кюфтенца, овалват се в нишестето и се изпържват в слънчогледовото олио до златистокафяво Кюфтенцата се поднасят със задушени гъби и зелена салата.

Шоколадов крем с кестени

Необходими продукти: 500 гр кестени, 250 гр бита сметана, 200 гр шоколад, 200 гр захар

Начин на приготвяне: Сварените и обелени кестени се прекарват през машинка за месо. Разбъркват се със захарта, настъргания или разтопен шоколад и битата сметана. Изсипват се в купички. 

 

 

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?