Следвайте ни

Любими ястия за Великденската трапеза, гответе с кеф

viber icon

Освен че е християнски празник, Великден е и кулинарен празник. На този ден се ходи на гости на роднини и приятели, а празничната трапеза трябва да бъде богата и добре украсена. За разлика от трапезата на Бъдни вечер, за която са задължителни  нечетен брой постни ястия, за великденската такива строги изисквания няма.

И все пак неотменими за трапезата са шарените яйца и козунакът, тъй като червените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът - неговото тяло. Печеното агнешко, салатата, великденските сладки и останалите ястия са свързани не толкова с традициите за празника, колкото с характерните за сезона продукти, като коприва, лапад и спанак. За да ви помогнем в приготовлението за Великден, сме събрали на едно място любими рецепти, които да включите в празничното меню. 

 

Агнешка дроб-сарма

Необходими продукти: 

1 кг агнешки дреболии

1 ч.ч.  ориз

1 връзка пресен лук

1 бр. агнешко було

1 връзка магданоз

1 връзка джоджен

1/2 ч.л. черен пипер

3 бр. яйца

600. кисело мляко

1/2 ч.ч. олио

Начин на приготвяне:

Измивате агнешките дреболии и ги слагате да заврят. След като се запени, изхвърлете водата и измийте дреболиите. Варете 15-20 минути. Измийте и нарежете на ситно лука, джоджена и магданоза. В тенджера сгрейте олиото добавете нарязания лук и разбъркайте. След 2-3 минути добавете ориза и бъркайте, докато оризът стане стъклен. Сварените дреболии нарежете на ситно, добавете към ориза, добавете джоджена и магданоза, черния пипер и 2 ч.л. сол. След това добавете и две чаени чаши от бульона, в който са врели дреболиите, и оставете на котлона, когато сместа поеме водата. Нарежете агнешкото було на парчета. Във всяко парче от булото сложете по 2-3 супени лъжици от поизстиналата смес и завийте на малки вързопчета. Наредете сармичките в тава и печете на 180 градуса, докато порозовеят леко.

 

Агнешка супа с лапад - агнешки борш

Необходими продукти:

500 г агнешко 

250 г лапад

125 г краве масло

2 връзки пресен лук

2 бр. моркови

30 г целина

2 бр. картофи

2 бр. яйца

1 с.л. заквасена сметана

1 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

Измивате месото и го нарязвате на парчета, почист​вате и измивате и зеленчуците, след което ги нарязвате. Заливате месото с два литра студена вода и го слагате да ври. След като водата заври, посолете с 1 чаена лъжица сол, добавете и нарязания лук. В тиган разтопете маслото и добавете брашното. Запържете го, като разбърквате непрекъснато. Изсипете в него нарязаните моркови и целина. Оттеглете тигана от котлона и добавете 1-2 черпака от бульона, в който ври агнешкото месо, разбъркайте и изсипете в тенджерата. Добавете нарязания спанак и картофите и оставете да ври, докато картофите омекнат. Докато супата ври, може да сварите и обелите и яйцата. Към готовата супа при сервиране добавете ½ или ¼ варено яйце и ½ супена лъжица заквасена сметана. 

 

Класическа зелена салата

 

Необходими продукти:  

1 бр. маруля

1 връзка репички

1 връзка пресен лук

1/2 връзка пресен чесън

маслини

2 бр. яйца

100 г сирене

лимонов сок

зехтин

сол

Начин на приготвяне: 

Измийте и почистете зеленчуците, сварете яйцата. Накъсайте марулята с ръце. Нарежете лука и чесъна  на ситно, а репичките на колелца и ги добавете към накъсаната маруля. Добавете лимоновия сок, зехтина и солта и разбъркайте, за да се овкусят добре зеленчуците. Нарежете сиренето на кубчета и заедно с маслините ги сложете върху салатата. Най-отгоре поставете нарязаните на осминки яйца.

 

Домашни курабии

Необходими продукти: 

4 бр. яйца

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.ч. захар

3/4 ч.ч. олио

1 ч.л. хлебна сода

2 бр. ванилия

700 г брашно

Разбивате всички продукти, като брашното добавяте малко по малко. След като сместа се сгъсти достатъчно, започнете да месите тестото с ръце. Продължавате да добавяте брашно, докато получите меко тесто. Оформяте топчета с големината на орех и поставяте в тава върху хартия за печене. Намазвате курабийките с разбит жълтък и посипвате със захар. Мож​​е да ги поръсите и с орехи или пък с наряз​ан​и на дребно парченца от портокалови корички например. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Курабийките са готови, когато придобият леко златист цвят. 

 

 

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Nabojen bobar

Nabojen bobar

25.04.2021 | 18:17

Mnogo hubavo napisano. Bravo na avtorkata.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?