46

Любима закуска: Вкусни милинки по домашна РЕЦЕПТА

Оказва се, че една от любимите на всички тестени закуски – милинките – са всъщност традиционни за Източна България.
 
Необходими продукти

За тестото

брашно - 500 гр

суха мая - 1 пакетче

прясно мляко - 300 мл

олио - 5 с.л.

захар - 1 ч.л.

сол - 1 супена лъжица

За заливката

сирене - 200 гр

яйца - 4 бр.

прясно мляко - 200 мл

масло - 50 гр

 

Начин на приготвяне:

За тестото

Разтворете маята в половината мляко, предварително затоплено. Покрийте с кърпа и оставете да втаса.

Пресейте брашното в широка купа. Прибавете солта и захарта, разбъркайте и направете кладенче в средата. В него изсипете олиото, втасалата мая и останалото мляко, което също сте затоплили.

Замесете меко и еластично тесто.

Намажете кръгла тава с олио, поръсете обилно с брашно и изтупайте излишното количество.

От тестото оформете топчета с големината на яйце. Наредете ги на разстояние едно от друго, защото тепърва ще втасват и ще увеличават обема си. Покрийте ги с чиста кърпа и ги оставете да втасват на топло. Трябва да удвоят обема си.

След като са вече втасали, върху всяко топче направете разрез с формата на кръст и сложете малко парче масло.

Сложете да втаса втори път. Милинките трябва да изпълнят тавата.

За заливката

Докато втасват, пригответе заливката, като смесите сиренето, яйцата, прясното мляко и разтопеното масло.

Залейте втасалите милинки и ги сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Печете до златисто. Проверявайте от време на време с клечка за зъби и ако по нея вече не остава тесто, значи са готови.

Извадете ги от фурната, изчакайте да се охладят леко, за да можете да ги извадите от тавата, и ги поднесете с кисело мляко и шарена сол, съветват за финал от Mate kitchen.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?