Следвайте ни

Лятната салата - триумф на съюза между плодове и зеленчуци

viber icon

Салатата е най-предпочитана за трапезата през горещите летни дни. Направена от студени зеленчуци и сервирана с подходящо питие, тя гарантира приятно изкарване със семейството или любими гости. 

През лятото зеленчуците са зрели и ароматни, доматите са сладки, чушките хрупкави, подправките свежи, плодовете вкусни, а лепкавият от захар сок на динята и пъпеша зарежда с красиви спомени за студените зимни дни.

Майсторите в кухнята това лято съчетават плодове и зеленчуци в салатите, осигурявайки ни цялото богатство на природата в една чиния. 

Тази лятна салата с извара върви много добре с чаша студено бяло вино. За нея са ви нужни маруля, 300 г извара, 100 г маслини, 50 г орехи, 2 стръка зелен лук, 4 с. л. зехтин, 2 с. л. лимонов сок, 1 ч. л. горчица. Нарежете лука и маслините на дребно. Изсипете изварата в купа и овкусете със зехтин, към нея добавете лука, маслините и лъжичка горчица. Разбъркайте добре и сервирайте върху листо маруля.

Много вкусна е и лятната пилешка салата. За да я направите, ви трябват 1 и ½ кг пилешки гърди, варени, нарязани и охладени, 1 нарязан  портокал, 100 г ананас на кубчета, ½ чаша счукани орехи, 1/2 краставица, 1 чаша майонеза, 2 чаени лъжички копър и 2 чаени лъжички захар. В голяма купа смесете пилешкото, краставицата, портокала, ананаса и орехите. В друга купичка направете дресинга от майонезата, копъра и захарта. Разбъркайте ги добре и ги прибавете към сместа с пилешкото. Оставете готовата салата да престои една нощ в хладилника. 

С моцарела и пъпеш

Необходими продукти: Диня, пъпеш, моцарела, течен мед, пресен босилек, сол. Количествата определете според вкусовите си предпочитания и желания брой порции.

Начин на приготвяне: Обелете динята и пъпеша, почистете от семената и нарежете плодовете и оформете топчета с помощта на малка лъжица за сладолед. Сложете ги в салатиера и прибавете нарязания пресен босилек. Ред е на топчетата моцарела. Полейте всичко с течен мед. Подсолете съвсем мъничко.

Динята - царица на трапезата

Особено впечатляваща е салатата “Капрезе“ с диня. За нея са необходими 3 големи домата, 1 малка диня, 2 топки моцарела, 2 с.л. пресен босилек, морска сол, черен пипер, зехтин и балсамова глазура. Нарежете динята, доматите и моцарелата на парчета с желана от вас големина. Подредете ги в голяма чиния, като редувате парче диня, парче домат и парче моцарела. Поръсете с босилек, морска сол и черен пипер. Накрая сложете малко зехтин и балсамова глазура.

Ако решите да изненадате гостите си с динена пица, ще ви трябват само 5 минути да я приготвите. Отрежете кръгло парче диня и го поръсете със сирене и босилек. Задължително сервирайте с чаша ледено узо.

С динята може да приготвите и салата “Кубчето на Рубик“. Нужни са ви диня, авокадо, репички, сирене, червен лук, мента, див лук, сол и черен пипер. Нарежете зеленчуците на кубчета с около 2 см страната и поръсете с подправките. Може да я приготвите и във вариант със зеленчуци.

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?