Следвайте ни

Летни рецепти за здраво тяло

viber icon

Лятото наближава и идва време за море и басейни. А ако искаме да изглеждаме възможно най-добре на плажа, трябва да се храним здравословно. Затова предлагаме няколко леки и лесни за изпълнение рецепти с продукти, богати на протеини, витамини и минерали. 

Киноата се цени особено заради хранителната й стойност, като съдържанието й на протеини е около 14% от масата. Освен това тя е източник на фибри и фосфор, магнезий, желязо и калций, затова е полезна за вегани и хора с непоносимост към лактозата.

Пилешкото месо пък се характеризира с високо съдържание на необходими за човека минерали: протеин, калий, магнезий, фосфор, желязо; витамини: В2, В6, В12, А и Е.

Подбраните рецепти са за ястия с ниско съдържание на калории, затова тези, които спазват диети и се грижат за теглото си, могат спокойно да похапват. 

 

Пилешко с киноа и зеленчуци

Необходими продукти:

500 г пилешки гърди без кожа, 1/4 чаша зехтин, 3 с.л. адобо (марината или сос от оцет, вино, зехтин и подправки), 2 с.л. мед, 1 с.л. дижонска горчица, 1 с.л. медена горчица, 2 с.л. пресен кориандър, 4 скилидки чесън, обелени и нарязани на ситно,6 чаши зеленчуци по избор, няколко чери домата, 2 стръка накъсан пресен магданоз, 4 стръка нарязан зелен лук, 1 нарязано авокадо, сокът от един лайм, 1/2 с.л. мед, 1/2 ч.ч. киноа, 1 ч.ч. пилешки или зеленчуков бульон, 1 с.л. кокосово масло, сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Овкусете добре парчетата пилешко със сол и черен пипер. В купа смесете мед, зехтин, горчица, кориандър, адобото и чесъна. Разбъркайте получената марината и покрийте с нея месото. Оставете в хладилника поне за 2 часа. Изпържете вече маринованото пилешко в тиган с малко зехтин на средно висока температура, докато добие кафяв цвят. Към киноата прибавете бульона и поставете в тенджера на котло-на. Оставете да заври, изключете топлината и покрийте с капак. След 15 минути, ако течността се е абсорбирала, значи е готово. Преместете в купа и овкусете с кокосово масло, сол, черен пипер, лимонов сок и кора. Пригответе салатата, като нарежете зеленчуците в голяма купа и поръсите с щипка сол и черен пипер. Прибавете пилешкото заедно с киноата, доматите, кориандъра, зеления лук и авокадото. Залейте ястието с лимонов сок, зехтин и мед.

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?