46

Лесни РЕЦЕПТИ за домашно козе сирене и гурме деликатес с карамелизирани круши

Приготвянето на козе сирене у дома не е сложно.

Необходими продукти:

2 литра козе мляко

1 лимон

щипка сол.

Начин на приготвяне:

Солта се добавя към млякото и се загрява до температура от +90°(докато се появят мехурчета), но не се кипва. Лимоновият сок се добавя към загрятото мляко, като се изстисква на капки. Скоростта на падане е веднъж на всеки 5 секунди. След около 1,5-2 минути серумът ще започне да се откроява. Марля или широка превръзка се поставят в сито или гевгир и там се излива в него млякото. След това марлята се събира около образуваната извара и се връзва на възел. Окачва се върху тава, за да може течността да се отцеди за около час и половина. От изварената маса се оформя детайл с правилна форма, уплътнява се и се поставя в хладилника. Можете да се консумира след няколко часа, но е по-добре да изчакате около ден. Пълното му узряване е за 3 месеца. Добивът на крайния продукт от 2 литра мляко е около 270-300 г. Ако има желание да се получи порест продукт, към суроватката се добавят 2-3 г сода, преди да се излее върху сито.

Запечено козе сирене с карамелизирани круши

Необходими продукти: 

козе сирене с форма на руло - 200-250 г

 круши - 1 бр.

 захар - 4 с.л.

масло - 25 г

лимонов сок - 2 с.л.

сол - 1 щипка

 див лук - за декорация (по желание)

Начин на приготвяне: 

Измийте и нарежете крушата на тънки филийки, без да я белите. Използвайте по-твърда, затова изберете подходящия сорт. Издълбайте семчиците от вътрешността. Разтопете маслото в тиган с незалепващо дъно и подредете филийките от плода, а после ги посипете с лимонов сок и захарта и щипка сол. Когато захарта започне да потъмнява, намалете огъня и обърнете всяко парченце, за да се карамелизира и от другата страна. Крушата трябва да омекне леко, но да си остане леко хрупкава. 

Извадете филийките карамелизирана круша и подредете, застъпвайки ги в чиния. Нарежете рулото козе сирене - кремообразно отвътре и с твърда коричка отвън (или с какъвто вид разполагате) на дебели шайби. Сложете ги в тигана при карамелената смес, за да се запечатат от двете страни. Подредете козето сирене върху крушите и сипете върху него от остатъчният карамел в тигана. Украсете по желание със стръкчета див лук и поднесете топло.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?