4232

Лесна и достъпна: Автентичната италианска кухня - малко съставки в перфектен баланс

Още от 2010 година ЮНЕСКО признава официално ястията от Ботуша за част от нематериалното наследство на човечеството

Италианската кухня е може би най-лесната и достъпна за приготвяне в домашни условия

В Италия храната е израз на кулинарното изкуство, развивано през вековете. За разлика от много други страни, жителите на Ботуша не обичат да експериментират и някои от най-популярните рецепти са непроменени от ​столетия. 

Изследване от 2023 година на "The Picky Eater", проведено на база снимките и таговете в социалните мрежи, категорично показва, че италианската кухня е

най-популярната в световен мащаб

с над 20 млн. публикации. Освен това още от 2010 година ЮНЕСКО признава официално ястията от средиземноморска страна за част от нематериалното наследство на човечеството. Към тези данни може да споменем  и информацията, че на годишна база ресторантите, предлагащи италианска кухня, генерират над 230 млрд. евро оборот в световен мащаб.

Една от основните характеристики на италианската кухня е нейната простота - макар и ястията да са хиляди, те се приготвят с малко продукти и всеки италианец ще ви каже, че най-важното е качеството на съставките, а не тяхното количество или сложността на приготвянето на ястието. Най-популярните ястия и рецепти през вековете най-често са били създавани от бабите, отколкото от майстори готвачи, и затова много италиански рецепти са подходящи за домашно и ежедневно приготвяне.  

Според старите готварски книги основните съставки на италианската кухня са няколко -

зехтинът, доматеният сос, брашното, зеленчуците, сирената и виното.

Само с тях може да се приготвят над 100 уникални рецепти - от салата, пица и паста, през предястия, до основни блюда. Що се отнася до месото, италианците често приготвят храни без него. Но дори в рецептата да липсва прясно, задължително на трапезата присъстват широка гама колбаси и салами.

Италианската кухня се е развила през векове на политически и социални промени, като корените й датират в 4. век преди новата ера. Тя е силно повлияна от ястията в Древна Гърция и Древен Рим. Важни промени настъпват с откриването на Новия свят и с навлизането на нови съставки, като картофи, домати, чушки и царевица, които присъстват широко в съвременната кухня, но са въведени в масовата кулинария едва през 17. век.

От 1950-те години нататък пък Италия вз​има присърце защитата на своите уникални продукти и най-вече сирената (конкуренцията с Франция тук е повече от ожесточена). Неслучайно тя е и европейската страна с най-голям брой хранително-вкусови продукти със защитени наименование за произход и за географско местонахождение, признати от Европейския съюз - цели 315 на брой.

След разпространението на бързото хранене и в Италия, внесено от англосаксонските страни, и по-специално от Съединените щати, през 1986 г. в град Бра е основано 

културното и гастрономическо движение Slow Food,

което се бори с културата за ядене накрак. Впоследствие то е превърнато в субсидирана институция с цел защитата на кулинарните специфики и опазването на различните регионални продукти от италианската кухня. Организацията цели възстановяване и защита на малките производства с гастрономически постижения, застрашени от индустриално земеделие, влошаване на околната среда и навлизането на ГМО.

Ако покажете на един италианец повечето пасти или пици, сервирани в родните ресторанти, той вероятно ще ви се обиди до края на живота си. За местните жители храната е изкуство и като такова то трябва да бъде опазено в най-чистата си форма. От няколко години Италия се опитва да ограничи правото на някои от най-популярните ​заведения за бързо хранене да наричат продуктите си "пица", тъй като за жителите на Ботуша пицата е просто ястие - с максимум три до четири продукта върху тестения блат.   

 

РЕЦЕПТИ

Спагети с рагу „Болонезе“

Необходими продукти:

350 г. кайма микс
1 морков
1 стрък стебло от
целина
1 глава лук

2 супени лъжица зехтин

1 консерва домати на кубчета
150 мл. червено вино
100 мл. прясно мляко
1 стрък пресен босилек
черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина и в него сложете каймата и нарязаните на ситно лук, целина и моркови. Бъркайте енергично, докато месото не стане на трохи. След като всичко се запържи, добавяте виното и изчаквате 5-7 минути да се изпари, като след това сипвате и млякото. Накрая добавяте доматите и 150 мл. вода. Получения сос оставяте на силна степен до завиране и намалявате котлона до най-слабото възможно, оставяте да къкри поне 90 минути, като периодично разбърквате. 5 минути преди да е готово рагуто - добавяте сол, черен пипер и нарязан пресен босилек.
Около 15 минути преди да е готово рагуто, слагате да сварите спагетите или пастата, с която ще го поднесете. Преди да ги отцедите, след като са готови - отделете чаша от водата, в която са варени. Връщате вече приготвените спагети в тенджерата и заливате с рагуто, добавяте половин чаша от водата от пастата и разбърквате. Може да сервирате с настърган пармезан.

 

Пица „Маргарита“ вкъщи

Необходими продукти:

1 кубче прясна мая
150 мл. топла вода
350 г. бяло брашно
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар

1 супена лъжица зехтин

70 г. настърган пармезан

150 г. прясна моцарела
150 мл. доматен сос
пресен босилек за украса

 

Начин на приготвяне:

В голям съд сложете брашното заедно със солта и зехтина. Разбъркайте маята с топлата вода и захарта до получаване на хомогенна смес и ги изсипете в купата. Замесете тестото. Когато е готово, го покрийте и го оставете за час на топло под кърпа. След това го разделете на три равни части, при-
берете за поне 4 часа в хладилника (най-добре е да престои една вечер). Час преди да го разточите - извадете от хладилника. Поръсете плота с брашно и разтеглете, ползвайки ръце, като се стараете да оформите борд по края му. Още преди да сте започнали да разтегляте - включете фурната на възможно най-високи градуси да загрее (поне на 250 градуса). Върху готовия блат сложете доматения сос и разстелете, като след това поръсите с малко пармезан. Нарежете моцарелата на шайби и сложете на няколко места. Пицата се прехвърля на хартия за печене и се слага възможно най-високо във фурната, за да се постигне ефектът на пещ. Изпичането отнема не повече от 7 до 9 минути.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?