Следвайте ни

Лазаня - ястието от Неапол, което завладя света РЕЦЕПТИ

viber icon

Лазанята е традиционно италианско ястие от Неапол, познато още от средновековието. Правила се е от редуващи се слоеве паста (направена от брашно от твърда пшеница), рагу, нарязани варени яйца, сос бешамел и сирене пармезан. 

Лазанята е добила толкова голяма популярност по света, че се срещат всякакви нейни разновидности. В рецептите може да се срещне със сирене рикота или моцарела, плънката да е от всякакъв вид мляно месо (свинско, телешко, пилешко), риба, да включва различни зеленчуци - спанак, тиквички, патладжани, гъби. Най-подходящите подправки за лазаня са босилек, риган, мащерка, магданоз.

Лазанята започва да се приготвя в Италия, но бързо става популярна в цял свят. В документи от времето на Цицерон (100 г пр. Хр.) се говори за вид плоска кора от тесто, която се вари. С такива кори в Древна Елада се е приготвяло ястието „лаганон“, което отвежда лазанята до Гърция. Обаче и Англия претендира за произхода на ястието, като твърди, че „lezenus“ присъства като рецепта в първата английска кулинарна книга.

Триковете, които я правят неповторимо вкусна

Както при всички останали ястия и тук качеството на продуктите е важен фактор. За лазанята най-добра е комбинацията 1:1 свинска и говежда кайма. Уверете се, че поставяте сос на дъното на тавичката, така че първият слой да не залепва за дъното. 

Лазанята завършва с плътен пласт от сос, за да не загорят и да не станат твърди корите. Добре е да се покрие с фолио преди печене, след това фолиото се премахва и се пече още 15 минути. 

Вариант е също, ако искате по-лека на вкус лазаня, вместо да правите сос болонезе и сос бешамел, да направите само сос болонезе и щом наредите лазанята, да я залеете с 1 ч.ч. прясно мляко. Относно корите за лазаня, в магазините се продават такива с предварителна обработка и такива, които не изискват варене. Ако сте начинаещи в приготвянето на лазаня, по-добре купете такива без нужда от предварителна обработка.

 

Лазаня с моцарела и чесън

Задуших 1 гл.лук, 2 скилидки чесън и 2 настъргани моркова в 3 суп.лъж.зехтин. Прибавих 500 гр.кайма и позволих на каймата да си попие течността. Прибавих 2-3 обелени и нарязани на кубчета домата (може и половин буркан консервирани). Посолих, прибавих черен пипер, сух босилек, мащерка и около чаша вода. Готвих около 5-10 мин. и отстраних от котлона.

Приготвих рядък сос бешамел от 2 суп.лъж.краве масло, 3 суп.лъж.брашно и 1,5 литър прясно мляко - първо запържих брашното, после прибавих млякото с постоянно разбъркване. Като се сгъсти, прибавих сол и черен пипер.

В подходяща тавичка сложих на дъното бешамел, после от соса болонезе, моцарела, после наредих корите, пак бешамел, болонезе, моцарела, кори и така 5 пласта. Завърших с кори които полях с бешамел и поръсих обилно с настъргана моцарела.

Покрих лазанята с капак или стреч филм и я оставих в хладилника за 2-3 часа, за да попие напълно (не е задължително, но така става по-сполучлива). После я пекох на 180 гр.с вентилатор около 30-35 до приятен загар. 

(Рецепта на Тюркян Севен)

 

Кето лазаня

Продукти

тиквички - 2 1/2 големи

доматен сос - 200 г за паста

моцарела - 1 бр. (125 г)

пармезан - 2 с.л.

зехтин - 2 чаени лъжички

босилек - 2 с.л. пресен и нарязан

сирене - 150 г ( бяло обесолено или рикота, извара )

яйца - 1 бр.

спанак - 100 г пресен или замразен

гауда - 100 г настърган

пармезан - 1 с.л. по желание

чесън - 2 - 3 скилидки, нарязани ситно

сол - 1/8 ч.л.

черен пипер - 1/8 ч.л.

Приготвяне

Загрейте фурната до 200 градуса.

Нарежете тиквичките на половинки, после на филийки по дължина (това, ако нямате резачка за целта). Нарежете тиквичките по дължина, за да получите 18 бр. ленти, с дебелина около 6-7 мл. всяка.

Гриловайте или запечете във фурна тиквичките за 10-15мин. Охладете и подсушете с хартиени кърпи излишната влага от грилованите или печени тиквички.

В средна по големина купа разбийте яйцето, след което смесете заедно с нарязания спанак, бялото сирене, гаудата, сирене пармезан (пекорино), босилек, чесън, сол и черен пипер.

(Рецепта на IVI VACCA)

 

Лазаня със сирене и домати

Продукти 

1/2 кг готови кори за лазаня

300 г сирене

100 г кашкавал

50 г сушени домати

50 мл. зехтин

сол

черен пипер

босилек

4 яйца

1/2 л. прясно мляко

Приготвяне

Всяка кора за лазаня се пуска за малко във вряща подсолена вода, изважда се и се отцежда. В намазнена правоъгълна тава се нарежда пласт от корите. Поръсват се със зехтин, натрошено сирене и настърган кашкавал, босилек, черен пипер и парченца предварително изкиснати в зехтин и отцедени сушени домати. Реди се втори пласт кори и се повтаря същата плънка. И така - до изчерпване на количествата.

Разбиват се яйцата и към тях се добавя млякото. Лазанята се залива с получената смес, поръсва се с настърган кашкавал и се пече на фурна до пълна готовност.

 

Лазаня с пиле и праз лук

Продукти

300 г кори за лазаня

600 г пиле

1 връзка праз лук

200 мл. сметана

2 жълтъка

4 скилидки чесън

2 с.л. зехтин

1/2 ч.л. черен пипер

Една ч.л. сол

1/2 л. прясно мляко

За соса

4 с.л. брашно

4 с.л. масло

1 щип. бял пипер

сол

Приготвяне

Корите за лазанята се пускат във вряща вода за 3-4 минути, за да поомекнат. След това се изваждат и отцеждат.
Пилешкото месо (600 г), за предпочитане от бут и без кожа, се нарязва на дребни парченца и се запържва в малко зехтин (2 с.л.). Добавя се и счукан на ситно чесън (4 скилидки) и нарязан праз (1 връзка). След около 3-4 минути се добавят сметаната (200 мл.) и жълтъците (2 бр). Бърка се 1-2 минути до лекото сгъстяване на соса.

Приготвя се сос Бешамел, като се запържва брашното (4 с.л.) в разтопеното масло (4 с.л.). След това се добавя прясното мляко (1/2 л.) на тънка струя, при непрекъснато бъркане. Накрая се добавят бял пипер (1 щип.) и сол.

В тава се нареждат пластовете лазаня, като между всеки два ката се редува плънка от пиле с праз. Накрая за завършва със сос бешамел и се пече 20-30 минути, докато заливката получи хубав златист цвят.

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?