Следвайте ни

Кулинарните грехове на една йога

viber icon

Голямата заблуда е, че щом си решил да живееш здравословно, трябва задължително да се откажеш от удоволствията, заявява Елена Минова

Йогите също са хора - и на тях като на останалите простосмъртни понякога им се хапва нещо сладичко. „Голямата заблуда е, че щом си решил да живееш здравословно, трябва задължително да се откажеш от удоволствията. Всъщност е точно обратното“, уверява йога инструкторът Елена Минова, която от години се усъвършенства в приготвянето на здравословни сладкиши.

Според нея един пай или сладолед, приготвен с полезни съставки, е в пъти по-вкусен от събратята си, натъпкани с химикали. „Просто сме свикнали с вредната храна и вече дори не можем да усетим вкуса на истинската“, убедена е Елена. По думите <210> свръхгрижата за здравето, подобно на пренебрегването му, също е лоша практика. В храненето важен е балансът, а не залитането в крайности.

Ето и няколко от любимите рецепти на кулинарно изкушената йога:

Бананов хляб

2 ч.ч. оризово брашно

3 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сол

100 г меко масло

1 и 1/4 ч.ч. фурми

2 големи банана

4 яйца

Пасирайте бананите с маслото и фурмите. Добавете яйцата. В купа сложете оризовото брашно, бакпулвера и солта. Смесете сухите с мокрите съставки до получаване на хомогенна смес.

Изсипете сместа в предварително намаслена или покрита с хартия за печене тавичка. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 40 мин.

Домашен сладолед

500 мл мляко,

3 яйца, 2 ванилии

Млякото се затопля, разбъркват се яйцата с ванилията и се прибавя млякото на струя, връща се всичко на слаб котлон за 5 минути. Оставя се да изстине напълно. 500 мл добре охладена животинска сметана се разбива на гъст крем. Постепенно се добавя яйчената смес и след това 1 консерва кондензирано мляко.

Прибира се във фризер и през 2 часа се вади и разбива хубаво, за да не хваща кристали. Можете да добавите шоколадови и кокосови стърготини или ядки.

Палачинки с овесени ядки

200 г овесени ядки

2 големи банана

180 мл мляко (кокосово или друго ядково мляко)

2 голяма с.л. кокосови стърготини

1 ч.л. канела

2 с.л мед, щипка сол

В кухненски робот ядките се смилат на брашно. Добавят се всички останали продукти и се разбиват в робота, докато се смесят добре. Оставя се тестото да почине 10 минути и на загрят тиган с краве или кокосово масло се пържат палачинките.

Здравословни бонбони

100 г черен шоколад 70% какао

100 г кокосови стърготини

50 г (2 с.л.) кокосово масло (може и краве)

1 ч.л. сусамов тахан (домашен)

5-6 сочни фурми

5-6 плодчета вишни от домашно сладко

Шоколадът и кокосовото масло се разтапят на водна баня, добавя се всичко останало  и се разбърква добре. Охлажда се за 30 минути. Може да оваляте бонбоните в какао, натрошени ядки, кокосови стърготини.

Мини чийзкейкчета

4 яйца, 200 г извара, 4 с.л. кокосови стърготини, 2 с.л. кокосово олио, 2 ванилии, 1-2 с.л. мед (кленов сироп или агаве) 100 г плодове по избор (ягоди, малини, боровинки, кайсии, нектарини).

Яйцата, изварата, кокосовото олио, стърготините, ванилията и медът се разбиват в блендер или с пасатор. Сместа се изсипва във форма за кекс, керамична или за мъфини. Отгоре се нареждат плодовете.

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?