Следвайте ни

Кулинарният блогър Диана Шингарова: Храната е емоция и споделяне

Пътувайте, опитвайте, откривайте нови вкусове, подканя създателката на Gourmet Friday

viber icon

Пловдивчанката Диана Шингарова е графичен дизайнер и автор на кулинарния блог Gourmet Friday. Вече 6 години тя и нейният партньор Емилиан водят на вкусно пътешествие любителите на изисканите и оригинални рецепти.

- Как се роди идеята за блога Gourmet Friday?

- Gourmet Friday създадохме преди шест години заедно с моя партньор в живота - Емилиан. Обединени от любовта ни към фотографията, кулинарията и пътешествията, решихме да разкажем опита си, виждането и вкуса към нещата, които ни вдъхновяват. Инвестирахме в нови знания и умения, за да бъдем завършен екип. Избрахме името на сайта единодушно, защото петъчните вечери са любимото ни време, в което се наслаждаваме на хубава храна, пътуване или почивка. И така създадохме най-красивия и вкусен сайт за храна на български.

- Какво е нужно, за да се направи един кулинарен блог? 

- За мен основното за един кулинарен блогър е да намери своята мисия. Много е важно кое е нещото, отличаващо те от другите, и най-вече каква е добавената стойност, която даваш на аудиторията си. За мен това не е първият ​голям кулинарен проект. Имам опит в създаването на поредицата "Изкуството на истинската храна" в партньорство с Галина Дензел. Второто важно нещо, за да бъдеш добър кулинарен блогър, е да ​си истински. Да не публикуваш рецепти, които са компромис. Ние търсим нашата най-добра рецепта, а също така наблягаме и на визията, и на представянето. Защото храната, освен емоция, е и споделяне. И когато хората видят красива снимка с нещо добре приготвено, вероятността да ти се доверят и да опитат да я приготвят по твоя начин е голяма. А това носи огромно удоволствие за нас, авторите на съдържанието.

- Важни ли ​са снимките към рецептите в блога?

- ​От изключително значение ​са. Фотографията играе голяма роля във всеки кулинарен блог. Ние се храним със сетивата си. А когато видим ​илюстрация на храна и не можем да помиришем и вкусим, тогава на първо място ​идва това, което виждаме. ​Често ми се случва да разглеждам рецепти и ако снимката не ми харесва, просто подминавам. Затова казвам, че е важно да инвестираме в знания по фотография. Как изглежда храната на картинката, много зависи от светлината. От първия ден, в който снимам храна, аз работя само с дневна светлина. Така постигам усещане за истинност.

- Откъде идва страстта ти към кулинарията? 

- 15 години готвя и снимам храна за книги и списания, постоянно се уча. Например след снимките на кулинарната книга на Катерина Евро се запалих и станах добра в приготвянето на хлябове и печива. 

- Имаш ли достатъчно време за приготвяне на по-засукани ястия?

- Готвя всеки ден за семейството си, много обичаме паста, свежи салати сега лятото, хляб с квас. Сама отглеждам билки, подправки и домати. 

- А какво не обичаш да правиш в кухнята?

- Не обичам да мия чинии, естествено. А иначе нямам теми табу. Любопитна съм и стига да имам продукти, бих пробвала да приготвя всичко.

- ​Каква според теб е културата на хранене на българина?

- Има доста хора у нас, които са ценители и познавачи на добрата храна и вино. Мнозина пътуват по света, опитват, интересуват се, изпитват любопитство и вкус към качествена храна. А имаме и готвачи на много високо ниво. Кулинарните телевизионни формати също допринасят за развитието на ​този тип култура.

- Любима кухня? Кой световен готвач те вдъхновява?

- Обичам средиземноморската кухня. От Аюрведа съм си взела някои кулинарни техники и подправки, които често използвам. Обичам доста и някои корейски ястия, които приготвям добре. От финалистите на Мастър шеф харесвам Божана и Севда, защото и двете по свой начин допринасят за развитието на кулинарната култура в България. Любимите ми световни готвачи са Масимо Ботура и Рене Реджепи. Имам даже една много любима мисъл от Масимо Ботура, който казва, че "Съставките са в главата ти". Това толкова много ме вдъхновява за творчество и нови възможности на тема храна.

- Разкажи малко и за основната си работа. Помага ли ти тя при правенето на блога?

- Аз съм художник. Работя в областта на печатната графика. Много добра съм в графичния дизайн. Правя списания, книги и стайлинг и фотография на храна. Нещата са свързани, защото - без значение какви са изразните средства, става въпрос за добър вкус и композиция.

 

Още интересни материали четете в рекламното издание "Марица Кухня".

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?