Следвайте ни

Козуначено руло с мармалад за Великден

viber icon

Великден наближава, а с това и усещането за домашен уют и мирис на курабии. Неотменна част от празничната трапеза са шарените яйца и козунакът, който символизира тялото на Исус Христос. И какво по-хубаво от това ястията да са домашно приготвени, затова ви предлагаме една вкусна рецепта за козуначено руло с мармалад.

Продуктите за козуначено руло с мармалад:

2 яйца
150 мл. прясно мляко
70 г. захар
20 г. мая от кубче ( 7 г. суха мая)
3 с. л. разтопено масло + 1 с.л. за доомесване
около 500 гр. брашно
настъргана кора от половин лимон (по желание)
1 с. л. ванилов екстракт
150-200 г. мармалад
 За намазване
1 белтък
захар за поръсване


Приготвянето на козуначено руло с мармалад:
Маята се разтваря в част от затопленото (но не горещо мляко). Добавя се 1 с. л. захар, 2 с. л. брашно и се разбърква на кашичка. Оставя се настрани докато се захване и шупне. Останалата захар се разтваря в млякото, добавят се маслото и яйцата и се разбърква.

Насипва се брашно, в което се добавят ванилията и лимоновата кора и се прави кладенче. Първо се сипва шупналата мая, след това останалото и се замесва гладко тесто. Не за пръв път казвам, че е много трудно да се даде точно количество на брашното. То ще варира заради размера на яйцата, но целта е да се замеси меко, нелепнещо тесто. Останалата 1 с. л. масло добавям като си топвам ръцете и тестото се меси, докато я поеме. Количеството не е голямо и мазнината се усвоява сравнително бързо.

Тестото трябва да втаса докато удвои обема си, а времето за втасване зависи от околната температура и количеството – около час и половина до два. След като е втасало, съвсем леко се премесва върху набрашнен плот и се разделя на части.
Разточва се правоъгълник с дебелина около 4-5 мм, който се намазва с мармалад и се навива на руло.
Разточва се втори правоъгълник, малко по-голям от първия, който е „обвивката“, с която се прави плетеницата. Ролята на тази обвивка не е само декоративна. При загряване плънката от мармалад или сладко се втечнява и има лошия навик да се излива навън. Така прихваната във втори слой, тя остава вътре и рулото изглежда чудесно, а най-важното не е омазано с изтекъл мармалад.
Готовото руло се прехвърля в тава, застелена с хартия за печене и се оставя да втаса за около 40-45 минути. Преди печене се намазва с разбит белтък и се посипва със захар.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за около 40-45 минути.

Ако решите, че ще правите две козуначени рула, тоест ще използвате тестото само за тази цел, оставете разстояние между тях в тавата, защото ще утроят обема си.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?