Следвайте ни

Коледните сладки - звездите на празничната трапеза

viber icon

Линцерови сладки

Необходими продукти:

500 г брашно,  250 г краве масло,  200 г пудра захар,  настъргана кора от 1 лимон,  3-4 жълтъка или 2 яйца (само с жълтъци стават по-меки),  за слепване - касисов, вишнев или друг по-кисел мармалад (най-добре червен), пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното и захарта, правим кладенче и прибавяме яйцата. Мекото масло режем на филийки и слагаме около яйцата. По желание прибавяме лимонената кора. Омесваме гладко тесто и покриваме с домакинско фолио, оставяме да отлежи поне 2 часа (най-добре и за една нощ) на хладно място (хладилник). Ако ви се стори, че тестото е по-сухо (ронливо), прибавете още един жълтък. Преди печене се разточва кора - 0,5 см дебела, и се изрязват различни формички - най-добре е колелца, цветя, сърчица, като едната формичка е пълна, а другата с изрязано кръгче или сърчице по средата. Много внимавайте да не ги прегорите (особено ако са разточени по-тънко, има такава опасност). Пекат се на около 170 градуса до порозовявяне - стават много бързо и трябва да сте много внимателни.

Медени сладки

Необходими продукти:
400 г брашно
140 г пудра захаr
50 г масло
2 яйца
2 лъжици мед
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 чаена лъжичка джинджифил
1 л.какао
1 жълтък за натриване след като се опекат сладките

Начин на приготвяне:

От всички продукти замесваме тесто, което оставяме в хладилника за една нощ.Преди печене се разточва кора - 0,5 см дебела и се изрязват формички. Печем на 170 градуса -8-10 мин .Още топли ги мажем с жълтъка разтворен с малко вода. Украсявам с 1 белтък +150 гр пудра захар и много малко лимонов сок (разбивам около 10 мин с миксера.

 

Пурички

Необходими продукти:
350 g брашно
70 г смлени орехи
180 g маслото
150 г пудра захар
1 супена лъжица какао
1 яйце
1 жълтък

Начин на приготвяне:

От всички съставки замесваме тесто . форми - тръби не ги мажа с нищо.
Разточвам тестото между две хартии за печене и след това нарязвам на размер, така че правоъгълниците да се увият около формите. Поставете формите върху тава за печене, която сте покрили с хартия за печене
Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса до златисто кафяво (около 8 мин).
Може да ги напълните по свой вкус – в случая са използвани маскарпоне и сметана. Краищата се потапят в шоколад.

 

Таралежчета

Необходими продукти:

230 гр. масло на стайна температура
175 гр. пудра захар
1 яйце - предварително извадено от хладилника, за да се темперира
1 ампулка ванилия или есенция лимон
1 ч.л сол
400-425 гр. брашно

Начин на приготвяне:

В подходящ съд слагаме мекото масло и пудрата захар. Размесваме ги до получаване на кремообразно състояние. Добавяме яйцето и есенцията. Пресяваме брашното и заедно със солта ги добавяме постепенно към сместа от маслото, пудрата захар и яйцето.
Таралежите оформяме като късаме от тестото топчета малко по-големи от орех и в единия край ги издължаваме, наподобяващо на муцунка.Сладките печем в предварително загрята на 180-190 градуса фурна, за около 15-20 минути, като следим да не ги изгорим. Започнат ли леко да порозовяват краищата им - вадим от фурната.
Разтопяваме шоколад с малко мляко на водна баня или в микровълнова печка. Разбъркваме и в него последователно топим всички таралежчета / без муцунките им/, след което ги овалваме в шоколадови пръчици. С клечка за зъби и с разтопения шоколад оформяме очи и муцунки.

 

Сладки капчици "Бадемки"

Необходими продукти:
200 гр. брашно, 80 гр. кристална захар,110 гр. краве масло,60 гр. сурови, смлени бадеми,1 белтък,1 с.л. ром или есенция ром, щипка сол,30-40 бр цели сурови бадеми

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява със солта.Към него се прибавят захарта, нарязаното на малки кубченца масло, захарта, рома, белтъка и смлените бадеми. Замесва се меко тесто.Увива се в стреч фолио и се прибира в хладилник за 1 час може и повече, ако имате време. От охладеното тесто се отрязват парченца, които се оформят на фитил. Краищата на фитила се събират и прищипват с пръсти. В средата се поставя цял бадем.Сладките се пекат в загрята фурна на 180 С 10-12 мин. След като се охладят се поръсват с пудра захар.

Рецепти и снимки Tanya Radkova Šťástková от Прага.

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?