Следвайте ни

Храната за училище - като писмо или картина СНИМКИ

Майките в Япония са виртуози в изкуството бенто бокс, Европа го прилага в сандвича

viber icon

Прибрахте ли формичките за коледни сладки? Не бързайте. Не защото Великден тази година е рано и скоро пак ще потрябват. А  понеже с няколко от тях обядът на ученика в кутията за училище се превръща в чудно писъмце с код от кашкавал, шунка и кисели краставички.

Сърце от топено сирене върху принцесата с кайма ще му каже: „Обичам те!”. Мечокът с усмивка от краставица и сърце от маслина би добавил: „Какво ще кажеш за една прегръдка?”. Със солена и сладка палачинка може да се подскаже: „Различни сме, но пак сме приятелки”. А когато наближи краят на седмицата,  ято пеперуди и кратка бележка ще подготвят: „Идва събота, ще бъдем волни…”. 

И да не се чудите, ако вечерта в кутията  намерите отговор, при това от целия клас, казва една майка, която го е пробвала. За всички е любопитно да „прочетат” и вкусят апетитните послания. А как се чувства нейната дъщеря? „Сякаш ме прегръщаш”, споделя хлапето.

Оказва се обаче, че въобще не са пионеритe, създали таен код за близост, грижа и споделяне, който се побира в кутия за обяд. Това е цяло изкуство, чиито корени са в нежната душа на източния човек. И се нарича бенто бокс.

Бенто в японската кухня  е единично опакована или поставена в кутия порция, която най-често съдържа ориз или юфка, риба или месо, с мариновани и варени зеленчуци. Думата буквално означава "удобен". Контейнерите са популярни като бенто бокс и ги има в много варианти -  от масово произвеждани за еднократна употреба до фина ръчна изработка от лакирано дърво или пък с модeрната визия, повлияна от IBM и Lenovo. Бенто бокс порциите за обяд са достъпни в цялата търговска мрежа  в Япония и в специални бенто магазини.  Въпреки това домакините често отделят време за внимателно подготвени кутии за обяд за съпрузите, децата или себе си.

Даже има различни школи във визията. Kyaraben обикновено са украсени специално за децата - да изглеждат като популярни герои от японската анимация, комикси или видеоигри. Друг популярен стил е Оekakiben, което значи "картина" - декорацията наподобява хора, животни, сгради и паметници, предмети и растения. А състезания излъчват първенци сред аранжорите, които постигат най-добра естетика.

През 17. век бенто бокс става задължителен атрибут при пътуване, като храната се увива в бамбукови листа. Даже се появяват готварски книги за бенто.

Историческите сведения сочат, че първата кутия с обяд от типа бенто бокс е продадена през юли 1885 г. на гара в северната част на Япония. Някъде по това време, когато училищата още не предлагат обяд, как да се подготви и декорира кутията става предизвикателство за майките на ученици. Европа скоро „открадва” идеята и я прилага в сандвича.

По времето на Първата световна война бенто е вече луксозен артикул от метал, който осигурява лекота и създава илюзия за сребро. А да го носиш в училище става знак за принадлежност към прослойка с по-висок статус - след няколко години с катастрофални реколти в район Такоху се оказва, че бенто могат да си позволят само богатите.

Следва период, в който модата отмира, заместена от „униформения” обяд в столовата. За да се завърне триумфално през 80-те години на миналия век, когато микровълновата печка влиза в кухнята на всяка домакиня. По това време скъпите кутии от дърво и метал са заменени с евтини за еднократна употреба, но в японските училища все още има и от онези, които са направени от ръка на занаятчия. А бенто вече е в торбичка и с подложка за масата.

Да се консумира е лесно и удобно, но не и да се приготви. Майките в Япония подготвят съставките от предния ден, а на сутринта само сглобяват и опаковат. От тях се очаква да създадат бенто за децата, като съчетаят едновременно хранително балансирано и естетически приятно хранене.

Подобна традиция има и във Филипините (баон), Корея (досирак), Тайван (бианданг в мандарин и пиан-ези в Тайван), Индия (тифин) и на Хаваите.

В семейното бенто, освен детското, има и тъй нареченото бенто за отмъщение - Shikaeshiben. Съпругите го подготвят като гневно писмо до мъжа си - „пишат” обиди в храната или я сготвят така, че да не става за ядене. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?