Класика в жанра: Мека и пухкава картофена питка - отива на всяко ястие РЕЦЕПТА
- 10:50, 17.01.2025
- 11:05, 17.01.2025
- 4066
- 0
Картофена питка – традиционна рецепта с модерен привкус
Картофената питка е класическо предложение от българската кухня, което носи усещане за уют и домашен комфорт. С меката си текстура и леко опростения си вкус, тя е перфектно допълнение към всякакви ястия. Днес ще ви представим лесна рецепта за тази вкусна питка, която ще впечатли семейството и гостите ви.
Необходими продукти:
15 г бирена мая
1 ч. л. захар
5 с. л. хладка вода
250 г средни картофи
250 г брашно
1–2 ч. л. фина сол
4 с. л. зехтин
1 ч. л. едра сол
Начин на приготвяне
1. Подготовка на картофите и кваса
Обелете и сварете картофите до омекване (около 20 минути). След сваряването ги намачкайте на гладко пюре.
В малка купичка смесете хладката вода, захарта и маята. Разбъркайте добре и оставете сместа да почине за 10 минути, докато се активира.
2. Приготвяне на тестото
В голяма купа комбинирайте картофеното пюре, брашното, солта и една супена лъжица зехтин. Добавете готовия квас и разбъркайте добре до получаване на меко и лепкаво тесто.
Покрийте купата с кърпа и оставете тестото да втаса за около 1 час, докато удвои обема си.
3. Оформяне на питката
След втасването премесете тестото за 1 минута и го прехвърлете в намазнена тава. С ръце го разпределете равномерно. Покрийте отново с кърпа и оставете да втаса още 30 минути.
Печене и завършек
Направете малки трапчинки по повърхността на тестото с върха на пръстите си. Поръсете с едра сол и полейте с останалия зехтин.
Поставете питката в предварително загрята фурна на 200°C и печете около 20 минути, докато стане златиста и хрупкава, пише Actualno.com.
Сервиране
Извадете готовата питка от фурната и я оставете да се охлади леко. Най-добре е да я сервирате топла, съчетана с различни гарнитури – сирена, сезонни салати или топли супи.
Съвети за перфектен резултат
За по-богат вкус, добавете билки като розмарин или мащерка към тестото.
Ако искате по-хрупкава коричка, полейте питката с малко допълнителен зехтин преди печене.
С тази лесна и ароматна рецепта ще приготвите истински кулинарен шедьовър, който ще се хареса на всички!