Следвайте ни

Кисело зеле за добро храносмилане

viber icon
Марица

Киселото зеле може да допринесе по невероятен начин за доброто ни здраве, пише zajenata.bg. Изключителни ползи за здравето от кисело зеле:

Подобрява храносмилането

Зелето е добър източник на фибри, което е много важно за здравето на храносмилателната система. То помага при запек, подобрява функцията на червата и предпазва от спазми и подуване на корема. Редовната консумация на зеле предотвратява развитието на сериозни заболявания като рак на дебелото черво и стомаха.

Увеличава енергията

Високо съдържание на желязо повишава енергията, кръвообращението и обмяната на веществата. То също така предотвратява анемия и помага при умора и главоболие.

Укрепва имунната система

Киселото зеле е пълно с витамин C, който е един от най-големите ускорители на имунната система. Високото количество на витамин С играе важна роля в регенерирането на клетките, продукцията на белите кръвни клетки и образуването на колаген (ключов компонент на почти всеки орган).

Здрави кости

Киселото зеле е богато на витамин К, който запазва здравината на костите и създава протеин, който регулира костната минерализация. Витамин К също така предотвратява остеопороза.

Намалява възпалението

Киселото зеле съдържа антиоксиданти, които са известни като противовъзпалителни агенти. Редовната консумация на кисело зеле намалява болката в някакви възпалени области на тялото.

Предотвратява рак

Според някои изследвания, мощни антиоксиданти в киселото зеле унищожават свободните радикали, които са от решаващо значение за създаването на раковите клетки.

Подобрява сърдечното здраве

Високото съдържание на фибри в киселото зеле също е добро за здравето на сърцето. Влакната предотвратяват негативните ефекти на холестерола в артериите и кръвоносните съдове, което е много важно за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания.

Подобрява зрението и заздравява кожата

Витамин А е добър за зрението и здравето на кожата. Големи количества витамин А се намират в киселото зеле и помагат за намаляване на макулната дегенерация и катаракта. В допълнение, също така намалява зачервяване и бръчки.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?