Кекс с какао за закуска РЕЦЕПТА
- 05:10, 05.08.2024
- 8000
- 0
Необходими Продукти
захар - 250 г
краве масло - 150 г разтопено
яйца - 3 бр.
сол - 1 щипка
ванилия - 2 прахчета
кисело мляко - 200 г
брашно - 250 г
бакпулвер - 1 бр.
какао - 3 с.л.
вода - 5 с.л. гореща
пудра захар - за поръсване
За сиропа:
захар - 0.5 ч.ч.
вода - 1 ч.ч.
лимонов сок - 2 с.л.
мед - 2 с.л.
Начин на приготвяне
В купа, наливаме разтопеното масло и добавяме захарта, яйцата, ванилиите и щипка сол.
Разбиваме с миксер на най-високата степен за 5 минути, докато се разтопи захарта.
Прибавяме киселото мляко и разбъркваме.
В купа разтваряме какаото с горещата вода и прибавяме ¼ от кексовата смес, разбъркваме.
В намаслена и поръсена с брашно форма за кекс, сипваме яйчената смес, върху нея изливаме какаовата и с дървено шишче правим въртеливи движения, за да разбъркаме двете смеси за двуцветния кекс, пише gotvach.bg.
Печем пухкавия кекс в предварително нагрята на 170 градуса фурна за около 50 минути.
Приготвяме си сиропа, като смесим всички съставки и варим за 7 минути, след завиране.
Изваждаме готовия кекс от фурната и заливаме със студения сироп.
След като попие сиропа и се охлади, обръщаме кекса върху чиния и поръсваме с пудра захар.
Сочен и много вкусен мокър кекс с какао!