Къде и какво закусват по света

Ако сте в Иран и Египет, ще ви изненадат с яхния, в Австралия мажат бирена мая

Когато става въпрос за закуска, повечето хора са доста бързи с избора и oбикновено се придържат към едно и също ястие. Идеята какво да сложим в стомаха за началото на деня обаче, изглежда по доста различен начин в различните страни.   

Звездата в австралийската закуска е веджимайт. Това е черен лепкав крем, който се прави от екстракт от бирена мая. На вкус е солен, леко горчив, напомнящ телешки бульон. Традиционно върху препечения хляб, намазан с масло, се нанася тънък слой веджимайт и понякога се гарнира с парче сирене. 

В Бангладеш пък залагат на чапатис. Популярните пшеничени хлебчета често се сервират за закуска заедно с омлет или картофено къри. 

В Тайван за закуска традиционно се сервира джиенбънг, което буквално означава пържена палачинка. Към рецептата за палачинки от яйца, мляко и брашно може да се добави почти всичко - от пресен лук, шунка или соя до свински късчета, фъстъци и чили сос. 

Колумбийците пък закусват вид картофена супа, наречена чангуа. Супата се прави с вода, мляко и картофи, като се сервира с яйце, което се добавя накрая и остава с течен жълтък. За гарниране се добавят пресен лук и сирене. 

В Египет закуската се състои от яхния с боб фава. Предполага се, че ястието датира още от древни египетски времена. Яхнията се гарнира обилно с подправки и може да бъде сервирана с варено яйце или салата с домати и краставици. 

Халим е ястие, популярно както в Иран, така и в цяла Централна Азия и Индийския полуостров. Наподобява яхния и се приготвя от брашно, ечемик, кайма от говеждо или овнешко месо, леща, много подправки и понякога се гарнира с ориз. 

Националното ястие на Ямайка пък включва плод, наподобяващ личи, на име акии и риба треска. В ястието се добавят още лук, чушки скоч боне, домати и най-често се сервира с хляб и пържен плантин. 

В Япония за закуска се сервира популярната и у нас мисо супа заедно с ориз и грилована сьомга. Традиционното ястие може да изглежда по-подходящо за обяд или вечеря, но жителите на Страната на изгряващото слънце вярват, че именно закуската трябва да бъде най-хранителното и богато на витамини и минерали ястие.

Корейците пък избират комбинация от малки ястия  за закуска. Асортиментът се нарича банчан и традиционно включва, кимчи, задушени или мариновани зеленчуци, омлет и джеон, което е ястие, наподобяващо палачинка. Оризът винаги задължително присъства и в тази традиционна закуска.

Нигерия и други части от Западна Африка приготвят пържени късчета от боб, наподобяващи бухтички. Косай или акара, както ги наричат местните, са направени от черен боб, лук и чили.

Рецепта за мисо супа

Необходими продукти:

4 ч.ч. бульон даши (или зелечуков бульон)

3 с.л. мисо

1 с.л. сушени водорасли уаками

1 глава лук, нарязана на ситно

1 морков, нарязан на кубчета

150г сирене тофу, нарязано на кубчета

Начин на приготвяне:

В купичка накисвате сушените водорасли. След като сте нарязали зеленчуците, ги задушавате, за да омекнат. Загрявате бульона даши и прибавяте мисо подправката. Най-важното условие е да не оставяте сместа да заври, след като сте прибавили подправката. Сипвате в бульона зеленчуците и тофу сиренето. Накрая добавяте и водораслите. Махате от котлона и сервирате в купички.

Пет идеи какво да хапнем сутрин

Мъфин с боровинки

Смесете цедено мляко, овесени ядки и боровинки, разделете сместа във формички и изпечете във фурната. Тези малки десертчета всъщност са и доста добра закуска. 

Зеленчукова фритата

Използвайте зеленчуците, които имате в хладилника, нарежете ги и добавете няколко яйца. Изсипете сместа в тавичка, пъхнете във фурната и изчакайте, докато фритатата придобие златист цвят.

Овесена каша с плодове

Овесената каша е предпочитана закуска за много хора. Към нея може да добавите сезонни плодове, фъстъчено масло или мед, както и сурови ядки.

Чиа с плодове и ядки

Пудингът от чиа е една здравословна закуска, която може да приготвите от вечерта. Сложете всички съставки в купа, добавете прясно или кисело мляко и оставете в хладилника.

Яйца в домати 

Разрежете един домат наполовина и го издълбайте, сложете във всяка половинка по едно яйце и поръсете с подправи и пресен лук. Сложете във фурната за 10 минути и може да се насладите на една свежа закуска.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?