Следвайте ни

Къде и какво закусват по света

Ако сте в Иран и Египет, ще ви изненадат с яхния, в Австралия мажат бирена мая

viber icon

Когато става въпрос за закуска, повечето хора са доста бързи с избора и oбикновено се придържат към едно и също ястие. Идеята какво да сложим в стомаха за началото на деня обаче, изглежда по доста различен начин в различните страни.   

Звездата в австралийската закуска е веджимайт. Това е черен лепкав крем, който се прави от екстракт от бирена мая. На вкус е солен, леко горчив, напомнящ телешки бульон. Традиционно върху препечения хляб, намазан с масло, се нанася тънък слой веджимайт и понякога се гарнира с парче сирене. 

В Бангладеш пък залагат на чапатис. Популярните пшеничени хлебчета често се сервират за закуска заедно с омлет или картофено къри. 

В Тайван за закуска традиционно се сервира джиенбънг, което буквално означава пържена палачинка. Към рецептата за палачинки от яйца, мляко и брашно може да се добави почти всичко - от пресен лук, шунка или соя до свински късчета, фъстъци и чили сос. 

Колумбийците пък закусват вид картофена супа, наречена чангуа. Супата се прави с вода, мляко и картофи, като се сервира с яйце, което се добавя накрая и остава с течен жълтък. За гарниране се добавят пресен лук и сирене. 

В Египет закуската се състои от яхния с боб фава. Предполага се, че ястието датира още от древни египетски времена. Яхнията се гарнира обилно с подправки и може да бъде сервирана с варено яйце или салата с домати и краставици. 

Халим е ястие, популярно както в Иран, така и в цяла Централна Азия и Индийския полуостров. Наподобява яхния и се приготвя от брашно, ечемик, кайма от говеждо или овнешко месо, леща, много подправки и понякога се гарнира с ориз. 

Националното ястие на Ямайка пък включва плод, наподобяващ личи, на име акии и риба треска. В ястието се добавят още лук, чушки скоч боне, домати и най-често се сервира с хляб и пържен плантин. 

В Япония за закуска се сервира популярната и у нас мисо супа заедно с ориз и грилована сьомга. Традиционното ястие може да изглежда по-подходящо за обяд или вечеря, но жителите на Страната на изгряващото слънце вярват, че именно закуската трябва да бъде най-хранителното и богато на витамини и минерали ястие.

Корейците пък избират комбинация от малки ястия  за закуска. Асортиментът се нарича банчан и традиционно включва, кимчи, задушени или мариновани зеленчуци, омлет и джеон, което е ястие, наподобяващо палачинка. Оризът винаги задължително присъства и в тази традиционна закуска.

Нигерия и други части от Западна Африка приготвят пържени късчета от боб, наподобяващи бухтички. Косай или акара, както ги наричат местните, са направени от черен боб, лук и чили.

Рецепта за мисо супа

Необходими продукти:

4 ч.ч. бульон даши (или зелечуков бульон)

3 с.л. мисо

1 с.л. сушени водорасли уаками

1 глава лук, нарязана на ситно

1 морков, нарязан на кубчета

150г сирене тофу, нарязано на кубчета

Начин на приготвяне:

В купичка накисвате сушените водорасли. След като сте нарязали зеленчуците, ги задушавате, за да омекнат. Загрявате бульона даши и прибавяте мисо подправката. Най-важното условие е да не оставяте сместа да заври, след като сте прибавили подправката. Сипвате в бульона зеленчуците и тофу сиренето. Накрая добавяте и водораслите. Махате от котлона и сервирате в купички.

Пет идеи какво да хапнем сутрин

Мъфин с боровинки

Смесете цедено мляко, овесени ядки и боровинки, разделете сместа във формички и изпечете във фурната. Тези малки десертчета всъщност са и доста добра закуска. 

Зеленчукова фритата

Използвайте зеленчуците, които имате в хладилника, нарежете ги и добавете няколко яйца. Изсипете сместа в тавичка, пъхнете във фурната и изчакайте, докато фритатата придобие златист цвят.

Овесена каша с плодове

Овесената каша е предпочитана закуска за много хора. Към нея може да добавите сезонни плодове, фъстъчено масло или мед, както и сурови ядки.

Чиа с плодове и ядки

Пудингът от чиа е една здравословна закуска, която може да приготвите от вечерта. Сложете всички съставки в купа, добавете прясно или кисело мляко и оставете в хладилника.

Яйца в домати 

Разрежете един домат наполовина и го издълбайте, сложете във всяка половинка по едно яйце и поръсете с подправи и пресен лук. Сложете във фурната за 10 минути и може да се насладите на една свежа закуска.

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?