Следвайте ни

Калдъръмчето - по-вкусно от спанака, слагайте го в супи и салати

viber icon

Едроцветното калдъръмче (Portulaca grandiflora) ще ви радва в цветната леха, но зеленчуковото калдъръмче (Portulaca oleracea), или известното у нас като тученица растение, се смята за плевел. Зеленчуковото калдъръмче обаче може да се консумира като листна салата или да замени витамините в домашната аптечка.  

Калдъръмчето расте бързо, зелените му части могат да се отрязват често и няколко пъти през лятото. Филизите се вземат, преди растенията да са цъфнали, след това те стават прекалено остри. Леко тръпчивият му вкус придава своеобразен вкус на супите, салатите, където то може да замени такива растения, като спанака и киселеца. Може да се маринова, да се слага в туршии, да се използва като подправка към месни и рибни блюда. 

В качеството на пикантна гарнитура то се добавя в сосове и майонеза. Във Франция, Армения, Узбекистан от тученицата в смес с пикантни билки се правят витаминозни салати.

В листата на този вид се съдържат до 300 мг витамин С, витамини РР, Е, каротин, флавоноиди, до 0,5% мазнини, смолисти вещества, въглехидрати (глюкоза, галактоза, фруктоза, захароза и други), органични киселини (лимонена, синапова и други), гликозиди, алкалоиди, белтъчини, минерални вещества.

В семената на зеленчуковото калдъръмче се съдържат нишесте, целулоза и масла. Заради високото съдържание на витамин С калдъръмчето се използва, на първо място, при скорбут в миналото. Освен това от стари времена досега се е използвало в качеството на диуретично, температуропонижаващо, противоглистно, ранозаздравяващо средство.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пелатия

Пелатия

12.05.2021 | 11:57

Нищо общо няма калдаръмчето с тученицата

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?