Следвайте ни

Какво да направим с останалата храна по празниците (+рецепти)

viber icon

И тази година по традиция всички бяхме решили, че се задава апокалипсис и че след Коледа и Нова година по магазините няма да може да се намери и кило ориз. И отново се презапасихме. И сиренца, и колбаси, и лютеничка, и руска, и снежанка, ама нека са три за всеки случай... и пържолки, и сармички, и пуйка, и гъска, и баница, и банички. Да има! Нека да има пише 24 часа!

Е да, ама голямото имане се превърна в голямо ядене и макар да ни е тежко и да се търкаляме с разкопчано копче на панталоните между дивана и фотьойла, хладилникът все още прелива от храна. На дъното на няколко тенджери се въргалят манджи, а на балкона – поради липса на място у дома, чакат своя ред едно-две килца коледни сладки и краваи. Какво да правим с цялата тази храна?! Грехота е да се хвърля! А пък и нали похарчихме и януарската заплата за цялото това изобилие – сега ще трябва да си го къткаме. И да пресътворим остатъците от храна в нещо ново, нещо вкусно и нещо, което ще издържи поне десетина дни.

Всяка година ви даваме идеи за остатъците от празничната трапеза и тази година няма да ви оставим да се борите с тях без някои и други хитри съвети.

Кое може да замразите

Първо помислете кои от храните може да замразите. Много от нас не замразяват, защото вярват, че ниската температура убива всичко полезно в продуктите. При правилно замразяване на правилните храни това не е така. Готвените ястия подлежат на замразяване, като е добре да внимавате единствено със съда, в който ги съхранявате. Избирайте пластмасови кутии или торбички, на които пише, че са BPA-free, защото BPA се отлага в храната при много ниски температури. Още по-добре е да ги замразите в стъклени буркани или кутии. Ако са ви останали зеленчуци – например гъби, карфиол, чушки, броколи, бланширайте ги леко и тогава ги замразете.

Останалото прочетете тук

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?