1553
Следвайте ни

Как се правят пълнените яйца, увити в бекон на крал Рожер ВИДЕО/СНИМКИ

viber icon

Специалистката по средновековна кухня Петя Крушева показа как се готвят кралски средновековни шишчета на фестивала „Пловдив – древен и вечен”.

Дъжд удави още първия ден на фестивала в парк Лаута. Вятърът разпиля съдържанието на няколко маси с бижута. 

За влизането на фестивала имаше оформени пропусквателни пунктове. Публиката стоеше на резредени един от друг столове.

Средновековното гурме представи специалистката Петя Крушева. Тя е от Сдружение „Филипопол” и вече има публикувана една книга по темата за средновековната кухня. 

Първото, което показа бяха любимите пълнени яйца на нормандския крал на Неапол Рожер Втори. 

„Той е известен с това, че изпраща историографа си Ал Идриси да изследва градовете и пазарите на Балканите. И благодарение на него имаме сведения, че през 12 век Пловдив, София и Шумен са големи и процъфтуващи балкански градове”, разказа Петя Крушева. 

Белтъкът на свареното яйце се пълни със сирене, джинджифил, мащерка, два вида пипер и подправки. Всичко се завива в „едно беконче”. След това се ниже на шишче и се пече.

Следващата рецепта, която видяха пловдивчани бе от 1299 година. Тя е записана на дипломатически прием в Сръбския кралски двор. 

Целта му е била да се договори брак между внучката на византийския император и сръбския престолонаследник. Трапезата е описана много добре е от византийския дипломат Теодор Митохит, който е бил голям чревоугодник. 

Тук меки фурми се пълнят с прясно козе сирене с подправки. Към пълнежа се добавя райско зърно и кардамон. Всичко това пак се увива с бекон и се пече на скара като хрупкава хапка.

Петя Крушева обясни и каква керамика са имали различните съсловия през средновековието. 

Владетелската е била изработена с техниката „Сграфито”, гледжосана е и в нея има различни символи – орел, паун или грозде.  

При керамиката на средновековната средна класа – лекари, богати занаятчии, банкери и юристи, керамикатата пак е гледжосана, но символите са други. 

Най-обикновени са били съдовете използвани от селяните – при тях няма гледжосване, няма и украса. 

Дъждът прогони за 20-ина минути участниците във фестивала. „Като се наваля, се събрахме пак и се веселихме до тъмно”, каза Красимир Джамбазов от сдружение „Филипопол”.

През двата дни на фестивала бяха показани танци от ранното и късното средновековие и истински битки в международния формат WMCF Knights.

Снимки от Валентина Биларева

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бат Гоче

Бат Гоче

19.09.2021 | 18:26

Големи ора си играят кът малки дяца

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?