Как се правят пълнените яйца, увити в бекон на крал Рожер ВИДЕО/СНИМКИ
- 16:30, 19.09.2021
- 18:05, 20.09.2021
- 2254
- 1
Специалистката по средновековна кухня Петя Крушева показа как се готвят кралски средновековни шишчета на фестивала „Пловдив – древен и вечен”.
Дъжд удави още първия ден на фестивала в парк Лаута. Вятърът разпиля съдържанието на няколко маси с бижута.
За влизането на фестивала имаше оформени пропусквателни пунктове. Публиката стоеше на резредени един от друг столове.
Средновековното гурме представи специалистката Петя Крушева. Тя е от Сдружение „Филипопол” и вече има публикувана една книга по темата за средновековната кухня.
Първото, което показа бяха любимите пълнени яйца на нормандския крал на Неапол Рожер Втори.
„Той е известен с това, че изпраща историографа си Ал Идриси да изследва градовете и пазарите на Балканите. И благодарение на него имаме сведения, че през 12 век Пловдив, София и Шумен са големи и процъфтуващи балкански градове”, разказа Петя Крушева.
Белтъкът на свареното яйце се пълни със сирене, джинджифил, мащерка, два вида пипер и подправки. Всичко се завива в „едно беконче”. След това се ниже на шишче и се пече.
Следващата рецепта, която видяха пловдивчани бе от 1299 година. Тя е записана на дипломатически прием в Сръбския кралски двор.
Целта му е била да се договори брак между внучката на византийския император и сръбския престолонаследник. Трапезата е описана много добре е от византийския дипломат Теодор Митохит, който е бил голям чревоугодник.
Тук меки фурми се пълнят с прясно козе сирене с подправки. Към пълнежа се добавя райско зърно и кардамон. Всичко това пак се увива с бекон и се пече на скара като хрупкава хапка.
Петя Крушева обясни и каква керамика са имали различните съсловия през средновековието.
Владетелската е била изработена с техниката „Сграфито”, гледжосана е и в нея има различни символи – орел, паун или грозде.
При керамиката на средновековната средна класа – лекари, богати занаятчии, банкери и юристи, керамикатата пак е гледжосана, но символите са други.
Най-обикновени са били съдовете използвани от селяните – при тях няма гледжосване, няма и украса.
Дъждът прогони за 20-ина минути участниците във фестивала. „Като се наваля, се събрахме пак и се веселихме до тъмно”, каза Красимир Джамбазов от сдружение „Филипопол”.
През двата дни на фестивала бяха показани танци от ранното и късното средновековие и истински битки в международния формат WMCF Knights.
Снимки от Валентина Биларева
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни