1939

Как лесно да проверим дали храната е прясна

Колкото и да се опитваме да се храним здравословно, най-важно е качеството на продуктите, които слагаме на масата. От грамотния избор на храни зависи не само вкуса на ястията, но и здравето, пише mila.bg . Но понякога е наистина трудно да определим дали и до колко съответният продукт е пресен. За целта ви предлагаме няколко лесни трика, които ще ви помогнат, докато пазарувате.

Рибата не бива да мирише на море

Може да ви прозвучи парадоксално, но прясната риба не бива да ви блъска в носа със силна морска миризма - по-скоро би следвало да доловите леко и приятно ухание на йод. Всеизвестно е правилото за очите - при прясната риба те са бистри, прозрачни и блестящи. А кожата е лъскава и еластична. Особено важно е да не купувате многократно замразявана и размразявана риба - в случая по-добре вземете шоково замразена, така ще сте сигурни в качеството. Ще познаете качествената замразена риба по тънкия скреж повърхността - рибите не бива да са залепнали една за друга в леден блок.

Месо без вдлъбнатини

Когато избирате прясно месо, не разчитайте само на свежия външен вид. Натиснете леко парчето с пръст - ако е качествено и прясно, образувалата се вдлъбнатина бързо ще се възстанови. Ако купувате месо във вакуумирана опаковка, в нея не бива да има кръв, слуз и друга течност, а самото парче трябва е равно и еластично. Необичайно розовият цвят на месото обикновено е знак, че животното е било инжектирано с вещества, които стимулират растежа. Прясното месо изглежда плътно, с леко влажна повърхност, а некачественото е мокро и лепкаво, отделящо мътен сок.

Пуснете яйцата да поплуват

В магазина е лесно да погледнем датата на яйцата (ако може да й се има доверие). Но понякога се случва вкъщи да извадим яйцата от опаковката, да ги приберем в хладилника и след няколко дни да се чудим дали все още са годни за употреба. Проверката е лесна. Напълнете чаша с вода и пуснете яйцето вътре. Ако е прясно, то се ще потъне и ще остане на дъното. Ако е на около седмица, ще изплува с тъпия връх леко нагоре. А ако яйцето не е прясно, ще плува на повърхността на водата.

Залейте маслото с вряща вода

Доста често недобросъвестни производители ни продават маргарин вместо масло - освен че е по-евтин, той е и доста вреден продукт, който не бива да слагаме на масата. Ще познаете истинското масло по едно характерно качество: топи се бързо. Излейте върху малко парче масло вряща вода. Ако маслото е истинско, то моментално ще се разтопи. Ако е маргарин или смес, ще се разпадне на парченца. Имайте предвид, че в състава на натуралното масло има само два продукта - пълномаслено мляко и сметана. Ако купувате масло на килограм, обърнете внимание на цвета - не трябва да е нито твърде жълто, нито прекалено бяло, както и на консистенцията - доброто масло е твърдо, гладко, а при разрязване не се троши и не се разслоява. Неопакованото масло има срок на годност не повече от 10 - 15 дни.

Ако пилешкото има бели жилки, значи е богато на хормони

За да проверите дали пилешкото месо е прясно, ползвайте съвета, описан по-горе: натиснете с пръсти. Качественото месо е еластично и бързо възстановява формата си. Не купувайте пилешко, по повърхността на което се забелязват твърде много бели жилки - това е доказателство, че птиците са хранени с хормонални препарати, а в този случай е най-добре да се откажете от покупката.

  
 Капнете млякото в спирт

Този трик се прилага, за да установим лесно и бързо дали към прясното мляко е добавяна вода. Важно е да спазите правилно съотношение - една част мляко и две части спирт. Разклатете добре получената течност, след което излейте в чиния. В качественото мляко трябва да се появят бели люспи.

Замразени зеленчуци и плодове без скреж

Във всеки по-голям супермаркет може да се намерят замразени зеленчуци и плодове. Съвременните технологии на замразяване позволяват да се съхранят всички полезни вещества, затова някои хора ги предпочитат дори пред пресните (които са обработвани за по-голяма трайност и са пътували дълго, ако са вносни). Когато купувате замразени плодове и зеленчуци, обърнете внимание на външния вид - по тях не бива да има заскрежаване и лед, тъй като това свидетелства за нарушения в условията на съхранение. В идеалния случай върху плодовете и зеленчуците трябва да се наблюдава съвсем лека слана.

Проверете меда с оцетна киселина

Медът е ценен източник на витамини, минерали и антиоксиданти и има лечебни свойства. Това обаче е валидно за качествения мед. За съжаление често производителите добавят към него нишесте, брашно, вода. Можете да проверите качеството на продукта с оцетна киселина. Ако след добавянето й на повърхността на меда се появи пяна, това е белег за ниско качество.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?