Как да сварим граха правилно
- 12:00, 29.05.2022
- 1083
- 0
Грахът се кисне предварително във вода за една нощ на стайна температура. На един килограм грах се добавя три литра вода. След това се слага на средно силен котлон и се вари час-час и половина.
В зависимост от твърдостта на водата и от самия сорт на граха, може да е необходимо и по-дълго време да се свари грахът - до два-три часа. Ако водата изври, може да се долее допълнително само вряща вода. За да се запази свежият зелен цвят на граха, се добавя щипка захар по време на варенето и се разбърква леко.
Замразеният грах се вари по същия начин както и пресният, но се проверява за евентуално останали по-твърди грахчета. Може да се добави слънчогледово олио или масло за по-бързо варене. Образуваната пяна се премахва с лъжичка. Накрая се посолява.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни