49

Как да сварим граха правилно

Грахът се кисне предварително във вода за една нощ на стайна температура. На един килограм грах се добавя три литра вода. След това се слага на средно силен котлон и се вари час-час и половина.

В зависимост от твърдостта на водата и от самия сорт на граха, може да е необходимо и по-дълго време да се свари грахът - до два-три часа. Ако водата изври, може да се долее допълнително само вряща вода. За да се запази свежият зелен цвят на граха, се добавя щипка захар по време на варенето и се разбърква леко.

Замразеният грах се вари по същия начин както и пресният, но се проверява за евентуално останали по-твърди грахчета. Може да се добави слънчогледово олио или масло за по-бързо варене. Образуваната пяна се премахва с лъжичка. Накрая се посолява.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?