3906

Как да си приготвим перфектната пица у дома? Eто тайната на италианците РЕЦЕПТА

А знаете ли този забавен факт: пицата е защитена от закона в Италия. Според стандартите тя не може да бъде с диаметър повече от 35 сантиметра, а дебелината й не трябва да надвишава 2 сантиметра 

 

Пицата е едно от най-популярните ястия в света. Изглежда, че се приготвя много лесно: тесто, сирене, сос и пълнеж на вкус. Но по някаква причина в някои ресторанти сме готови да поръчваме пица отново и отново, но в други не искаме да се връщаме. Какви лайфхакове помагат да превърнем това ястие в истински кулинарен шедьовър?


Ако помолите специалист да ви приготви италианска пица, той ще ви помоли да уточните каква. Факт е, че всеки регион на Италия има свои собствени технологии за готвене: римски, неаполитански, лигурийски, панцероти и други. Забавен факт: Пицата е защитена от закона в Италия. Според стандартите пицата не може да бъде с диаметър повече от 35 сантиметра, а дебелината й не трябва да надвишава 2 сантиметра. Освен това не трябва да се използват никакви уреди или инструменти за месене на тестото, а само ръцете ви.

Рецептата на древните гърци е проста: сирене, зеленчуци, билки се поставят върху тестото, поръсват се със зехтин и се пекат във фурната. Първоначално пицата е била храната на по-ниските класи. Добавят се всякакви налични съставки и се получава обилно ястие, даващо енергия за тежка физическа работа. По-късно ястието става популярно сред богатите хора, получавайки името „focazzia“. Постепенно търговците, идващи в Древна Гърция, започват да опитват ястието. Така рецептата стига до Рим, където започва да се развива историята на ястието, което е популярно и до днес.

От създаването на първия прототип, рецептата за пица е претърпяла много промени. Днес има технологии за готвене, които ви позволяват да създадете истински кулинарен шедьовър.

Най-вкусната ПИЦА: Ето как се приготвя

7 основни тайни на перфектната римска пица, които само професионалистите знаят:

1. Използвайте само моцарела

Моцарелата е меко сирене, което при разтопяване се разпределя равномерно върху пицата. Благодарение на него пицата се оказва нежна и сочна, буквално се топи в устата ви. Голяма грешка е използването на твърди сортове сирене, въпреки че те придават приятен, по-тръпчив вкус, те се топят много по-зле и не осигуряват сочност. Можете да ги добавите, но само заедно с моцарела.

2. Гответе пица във фурната

Технологията не стои неподвижна: всички отдавна са свикнали с електрическите фурни. Но за да приготвите истинска пица, трябва да използвате фурна, например огнище с естествен камък. Така се получава пицата с хрупкава коричка и мека среда.

3. Трябва да използвате италианско брашно.

Тестото е най-важният компонент на пицата. За да стане ефирно, използвайте италианско меко пшенично брашно със степен на смилане 00. Някои ресторанти и служби за доставка правят тестото по-сложно: използват смес от пшенично, оризово и овесено брашно.

Най-вкусният блат за пица, който се приготвя за 10 минути

4. Тестото трябва да ферментира за един ден

Рецептата за тестото е много проста: мая, брашно и вода. Но има една тайна за приготвянето на перфектната основа – оставяне на тестото да отлежи 24-48 часа. Така ще бъде умерено пухкаво и нежно.

5. Използвайте доматено пюре

За да приготвите истинска италианска пица, трябва да използвате доматено пюре, а не кетчуп. Кетчупът е сос, който съдържа консерванти и сгъстители. А пюрето е натурален продукт, получен чрез смилане на зрели домати. Тайната се крие в наситеността на вкуса.

 

 

6. Плънката да се пече заедно с основата.

Мненията относно технологиите за приготвяне на пица са различни. Някои смятат, че първо трябва да изпечете тестената основа и след това да добавите пълнежа. Но ние препоръчваме да печете цялата пица наведнъж: сиренето става по-еластично, а самият пълнеж става по-вкусен, когато се изпече. Единствената съставка, която задължително трябва да се добави накрая, са билките.

7. Пицата трябва да се пече на високи температури.

Както споменахме по-рано, перфектната пица се приготвя във фурната. Температурата в него достига 280 градуса по Целзий. Изглежда, че при такива температури всяко ястие просто ще изгори. Професионалните пицайоли обаче знаят колко дълго да държат пицата на огъня, така че да стане хрупкава, но сочна, пише actualno.com.

Сега знаете, че любимата на всички пица не е толкова просто ястие. Истинската пица трябва да е нежна, но с хрупкава коричка; тънка, но ефирна; сочна, но не се разпада в ръцете ви. Приготвянето на перфектната италианска пица изисква известно умение, но резултатите определено си заслужават.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?