4020

Как да си направим руска салата с легендарния вкус "като от едно време" РЕЦЕПТА

Перфектният избор за новогодишната трапеза

Тя е една от най-обичаните салати в България и е неизменна част от новогодишната трапеза. Лесна е  за приготвяне, но все пак трябва да знаете някои тънкости.

Основните ѝ съставки включват картофи, моркови, грах, кисели краставички, яйца, колбас и майонеза, а добавянето на различни подправки я прави още по-вкусна. Ще ви разкрием как да направите класическа руска салата стъпка по стъпка, при това с вкус "като от едно време"

Необходими продукти:

4 средни картофа
2 моркова
1 чаша замразен грах
3-4 кисели краставички
250 г мек колбас (шунка, кренвирши) или друг по избор
2 яйца
200 г майонеза
Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

Стъпка 1: Подгответе основните съставки

Първата стъпка е да сварите основните съставки - картофите, морковите и яйцата. Измийте добре картофите и морковите. Сварете ги в подсолена вода, като картофите трябва да се сварят цели, за да не се разпаднат при нарязването. Морковите можете да ги нарежете на по-големи парчета, за да се сварят по-бързо. Гответе ги до омекване, но не прекалено, защото ще се разкашкат. Оставете ги да се охладят.

Сварете яйцата в подсолена вода за около 10 минути, за да са твърдо сварени. Охладете ги в студена вода и ги обелете.

Ако използвате замразен грах, просто го поставете в тенджера с малко вода и го сварете за 5-6 минути. Ако използвате консервиран грах, изцедете го и го изплакнете под студена вода.

Стъпка 2: Нарежете продуктите

След като сте сварили и охладили картофите, морковите и яйцата, е време да ги нарежете.

Обелете картофите и морковите и ги нарежете на малки кубчета с големина около 1 см. Яйцата нарежете на ситни кубчета, киселите краставички също. Можете да добавите и малко от сока им, ако искате салатата да има по-кисел вкус. Колбасът също нарежете на малки кубчета.

Стъпка 3: Смесете всичко

В купа смесете всички продукти, добавете майонезата и разбъркайте всичко внимателно. Регулирайте количеството ѝ в зависимост от това как я предпочитате. Ако вкусът ви е тежък, добавете малко кисело мляко, за да се омекоти. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Стъпка 4: Охладете

Оставете салатата в хладилник за поне 1-2 часа, за да се охлади добре и да се смеси ароматът на съставките.

Стъпка 5: Сервирайте и се насладете

Както казахме и по-рано, руска салата е перфектна за празнични трапези, особено за тази на Нова година. Тя е перфектна за мезе или като добавка към ястия с месо и скара.

Анкета

Как оценявате новото редовно правителство "Желязков"?