49

Как да сготвим с еър фрайър бързо и здравословно

Чудите се какво е еър фрайър и как да сготвите с него? Това е нова модерна кухненска джаджа, която спестява много време на домакините, готви чисто и здравословно. Вашата готварска печка ще ви се стори бавна пред този съвременен уред, който готви с горещ въздух. Ползването му е елементарно, почти като детска игра, а почистването му става лесно. Някои от уредите дори са подходящи и за миялна машина, което спестява на домакините досадното търкане. 

Предимството на този уред е, че няма нужда предварително да подготвяте храната, поставяте всичко в него и се наслаждавате на свободното си време. Той може да пържи, пече, грилова и претопля храните. Освен това го прави с ползването на никаква или минимална мазнина, а това означава, че ако искате да се храните здравословно или да спазвате диета, трябва да имате този уред на кухненския плот. Той е подходящ и за онези домакини, които имат забързано ежедневие и им остава все по-малко време да прекарват в кухнята. За тях съм сигурна, че биха се влюбили в тази иновативна кухненска джаджа! 

Как да изберете вашия еър фрайър

За да бъде изборът ви сполучлив, имайте предвид следните неща:

- Вземете уред с по-голяма кошница, ако готвите за голямо семейство или често ви идват гости

- Съобразете големината на уреда с предвиденото за него място в кухнята.

- Изберете уред с поне 30-минутен таймер и опция за автоматично изключване.

Как да готвите в него

Гответе рецепти, които по принцип се приготвят на фурна. Лесно може да ги адаптирате за модерния уред. Трябва само да намалите температурата, на която обикновено бихте сготвили храната във фурната. Например, ако рецептата ви изисква да готвите на 190 градуса в конвенционална фурна, в еър фрайър готвенето става при 175 градуса. А освен това времето за приготвяне се намалява с 20%. Важно е да се знае, че не бива да се препълва уредът. Само така храната ще се сготви равномерно и ще стане хрупкава.

Добре е да издърпате кошницата, за да проверите напредъка на вашата храна по време на цикъла на готвене. Изберете правилната температура. Общо правило при определяне на температурата за настройка на вашия еър фрайър е да намалите температурата с 25 градуса от температурата, която бихте използвали, ако готвите във фурна.  

Разклащайте или обръщайте, за да се приготви равномерно - когато готвите храна на малки парченца, като пилешки хапки или пържени картофи, разклатете добре кошницата около половината от времето за готвене, за да се готви. Когато готвите месо, като свински или пилешки пържоли, обърнете парчетата след около половината от времето за готвене.

Подсушете добре храните, за да станат хрупкави. Влагата е врагът на хрупкавостта. Преди да добавите олио, подправки или да поставите храна в кошницата на фритюрника, подсушете храната с чиста кухненска хартия. 

Какво може да сготвите

Приготвянето на повечето меса не изисква добавянето на мазнина. Подправете ги само със сол и любимите подправки. При приготвянето на пилешки гърди без кост и свински котлети обаче е добре да ги намажете с малко мазнина преди подправките. Опитът на домакини сочи, че ако ползвате сухи подправки, храната става по-хрупкава. Важно правило е да се знае, че по-малко влага води до по-хрупкави резултати. Ако искате да приготвите печени ребърца например с мед или барбекю сос, то изчакайте печенето до последните няколко минути и тогава добавяйте соса.  

Приготвянето на зеленчуци в този уред също дава невероятни резултати. Може да сготвите почти всичко-  броколи, карфиол, картофки, брюкселско зеле и др.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Румяна Ангелова

Румяна Ангелова

21.02.2023 | 13:08

Този който е писал тази реклама със сигурност не е ползвал такъв уред. Абсолютно съжалявам че дадох пари за него. Няма нищо общо с обясненията за ползването му. Сега ми стои като паметник.

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?