Следвайте ни

Как да сготвим киселеца - вкусния лечител

Зеленчукът е богат на витамини, още Захари Стоянов го описва като “благословена храна”

viber icon

Киселецът е от семейството на лапада и расте в изобилие по поляните на по-голямата част  от Европа. Различните сортове се различават предимно по цвета на листата, които са продълговати и с много дълги дръжки. Горните листа са без дръжки и често са тъмночервени. 

Киселецът е един от най-ранните пролетни зеленчуци. Използват се свежите му листа за салати, супи, пюре, гарнитури и като подправка на зеленчукови консерви. 

Захари Стоянов пише за киселеца като за благословена храна. Той описва как родните борци за свобода събирали в планинските гори.

Киселецът е доста богат на витамини С, В1, В2, РР, каротин, белтъчни вещества, минерални соли на калий, желязо, магнезий и фосфор, ябълчена, лимонена и янтарна киселини. Растението съдържа оксалова киселина, която допринася за характерния му кисел вкус. В 100 г киселец има едва 21 калории.

Как да  го избираме

Трябва да има хубав зелен цвят, без петна или следи за разваляне. Може да го съхраните (което се отнася също за спанака и лапада) замразен. Приготвянето му за фризера е лесно - измивате добре листата, подсушавате ги, нарязвате и нареждате в найлонови пликове или кофички.

Друг начин да запазите свежестта на киселеца за дълго време е, като го консервирате. За целта кипнете вода, поставете го вътре за 2-3 минути и го отцедете добре. Щом поизстине, го подредете в буркани, завийте добре капачките и стерилизирайте.

Кулинарна употреба

Киселецът не търпи дълга термична обработка - достатъчни са му няколко минути задушаване с малко зехтин или масло. За да извлечете максимално от аромата му, навийте листата на добре стегнато руло, а след това го нарежете на тънко с остър нож.

Листата на киселеца имат приятен кисело-горчив вкус. Ако ги нарежете по-ситно, може да ги добавите в салатите и супите за подсилване на вкуса. Често се пюрират в сосове. Ако сложите малко киселец в ястията със спанак и в картофената супа, те добиват приятен възкиселичък вкус.

Често киселецът е добра добавка към сандвичи и агнешко. Поради слабо киселия му вкус се твърди, че гаси жаждата, и се смята за полезен за повишаване на апетита.


Как да го сготвим

Киселецът се приготвя като спанака. Доста популярна е супата от киселец, която е класика в много европейски кухни. Участва в приготвянето на специален сос за подправяне на месо и риба, който се предлага в добрите ресторанти и е част от изисканата кухня. Сосът от киселец със сметана е традиционно допълнение към твърдо сварени яйца и речна риба.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?