Следвайте ни

Как да разпознаете истинското кисело мляко

viber icon

Една от най-обичаните и полезни родни храни е киселото мляко, което съдържа малко мазнини и е богат на протеини. То е и верен помощник в борбата със свалянето на килограми. В последните години стана трудно да се разбере дали кофичка кисело мляко съдържа истински продукт.

Едно от нещата, които отличават киселото мляко от всички останали млечни продукти, това е специфичната му закваска Lactobacterium bulgaricum (LB). За да се случи обаче процесът по ферментация, климатът също допринася и то с не малко.

Извън страната ни тази бактерия мутира и вкусът на млякото няма нищо общо с традиционното. То също е вкусно, но вече говорим за йогурт, а не за кисело мляко.

За съжаление през последните няколко десетилетия по магазините се продават масово млечни продукти, чиито вкус много се отличава от този на детството ни, пише actualno.com. Вкусът им е много по-мек, консистенцията – кремообразна. Започваме да се чудим дали няма и някоя друга добавка, освен мляко.

Няма как обаче да сме сигурни дали към продукта не са добавени нишесте и разни други консерванти, допринасящи за удължаването срока му на годност. Ако обаче все пак искате да избегнете покупка на продукт, който не отговаря на очакванията ви за вкус, предлагаме да следвате нашите препоръки, когато избирате кофички от рафтовете в магазините.

Ето за какво да внимавате, когато купувате кисело мляко:

• Купувайте продукт, на чиято опаковка пише "Българско кисело мляко", произведено по БДС

Това е актуализиран стандарт за киселото мляко. То следва да отговаря на изискванията за мляко, в което липсват консерванти, желатин, нишесте, пектин и всевъзможни други добавки.

• Истинското мляко отделя вода

Когато решите да похапнете от кофичката кисело мляко, ще ви направи впечатление, че то отделя вода. След като сте гребнали с лъжичката и оставите така за известно време, се образува нещо като вадичка.

Разбира се няма нищо по хубаво от това сами да си приготвите млякото у дома. За целта обаче е нужно да си набавите качествена суровина и закваска. Крайният резултат ще е умопомрачителен и ще предложи на вкусовите ви рецептори неповторимо преживяване.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

да,

да,

23.08.2021 | 20:26

Сиурно, като си го заквасите сами!

Отговори
2 1
Veso

Veso

23.08.2021 | 19:15

Истинското от соца се вписва след 2дни от отварянето му... Няма нито едно от днешните което се случва същото...

Отговори
3 1
Другата гледна точка

Другата гледна точка

23.08.2021 | 19:48

Има, има, другарю! Поне две ще ти ги кажа още сега, които ги има в мрежата! "Родопчанка" и "Жълтуша". Има и още няколко от малки мандри, които са невероятно вкусни и най-вече - истински, но за тях - друг път!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?