49

Как да изберем качествено агнешко месо за Великден

Наближават двата празника – Великден и Гергьовден, които по традиция изискват сервирането на агнешко месо на трапезите ни.

Скъпо или не в магазините вече се предлага в големи количества и с уверение, че месото е прясно. Дали обаче е така, готвачи предоръчват няколко признака, по които можем да разпознаем хубавото, прясно месо от позастоялото.

Предлагаме ви няколко препоръки, които могат да ви помогнат да изберете най-подходящото месо за празниците.

На първо място е добре да намерите месо от младо животно, по възможност женско. Най-добро е месото на 4-месечното агне .То вече е преминало към хранене с трева и е започнало да трупа лой, без обаче да е прекалено мазно. Ако е все още сукалче, то е много крехко, но и прекалено постно.

Надхвърлило половин годинка, мъжкто агънце започва да отделя полови хормони, които придават специфична и натрапчива миризма на месото.

Ако месото има тлъстина и тя е бяла, значи животното е младо. Цветът му трябва да е свеж и бледорозов. 

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание е миризма Прясното агнешко месо, което е от младо животно, има миризма на мляко. По-старите меса миришат остро и със сигурност ще ви направи впечатление

 Друг признак, за който да внимавате е  цветът. На прясното месо той е светъл и равномерен. Ако месото, което се опитват да ви пробутат в магазина, има тъмен оттенък, не го купувайте.

 Младото агнешкото месо има характерна бяла мазнина, която трябва да е твърда и да се отделя лесно. Ако цветът на мазнината е жълтеникав или сив, става въпрос за старо месо.

 Тест дали да купите точно от този магазин месото за празниците е да го натиснете с пръст. Ако вдлъбнатината се заличи, значи месото е прясно. 

Ако държите да купите българско агне, вижте печата. Той трябва да съдържа буквите BG.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”