Жестока рецепта за вечеря: Вкусен селски пай с месо
- 28.02.2021 | 18:00
- Marica.bg
- 9020 прегледа
- 0 коментара
Свързани новини
Брутално вкусна вечеря: Пица Капрезе с бутер тесто
Селският пай е вкусно семейно ястие, което се приготвя със смляно месо и картофено пюре, което ще събере цялото семейство около масата.
Необходими продукти
За месния слой 500 г телешка кайма
1 голяма глава лук (100 г)
2 средни моркова (120 г)
150 г грах – пресен или замразен
200 мл белени домати от консерва
150 мл телешки костен бульон
80 мл червено вино
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. свинска мас или друга предпочитана мазнина
4 ч.л. соев сос
1/2 ч.л. лимонов сок
1/2 ч.л. меласа (кокосова или кафява захар)
1 ч.л. мащерка
1/2 ч.л. розмарин
щипка лют червен пипер (по желание)
черен пипер сол, ако е необходимо
За картофеното пюре
1 кг картофи
150 мл вода (или мляко)
50 г краве масло сол на вкус
щипка индийско орехче
Начин на приготвяне
Обелете лука и морковите. Нарежете ги на малки кубчета.
Обелете картофите. Сложете ги в тенджера със студена вода и ги сварете до готовност.
Загрейте 2 с.л. свинска мас или друга предпочитана мазнина в дълбок тиган.
Задушете лука и морковите, докато лука стане прозрачен.
Прибавете каймата и разбъркайте, докато стане на трохи.
Когато каймата започне да посивява, добавете граха, ситно нарязания чесън, мащерката, розмарина и дафиновия лист. Разбъркайте добре.
След минута-две прибавете пасираните консервирани домати, доматеното пюре и виното. Добавете соевия сос, лимоновия сок и меласата.
Изчакайте 4-5 минути и добавете костния бульон. Гответе 10-тина минути или докато се редуцира част от течността в тигана. Ако желаете, може да добавите 1 с.л. царевично брашно, за да уплътни соса.
Накрая доовкусете плънката за селския пай с черен пипер, по желание щипка лют червен пипер и сол, ако е необходимо.
Заемете се с приготвянето на картофеното пюре. Отцедете картофите от водата, в която са се варили. Отделите около 150-200 мл от нея. Ще е нужна за пюрето, ако не искате да използвате мляко.
В тенджерата, в която сте варили картофите, добавете маслото и малка част от водата. Намачкайте картофите с уред за мачкане на картофи и постепенно добавете още течност, докато се получи пухкаво пюре. Овкусете го със сол и щипка индийско орехче.
Прехвърлете плънката в подходящ огнеупорен съд. Моят е с диаметър 30 см. Разпределете я равномерно и след това я покрийте добре с картофеното пюре. Може да направите различни шарки с помощта на вилица по повърхността на пюрето.
Запечете ястието за около 30 минути в предварително загрята фурна. Извадете го и го оставете да си почине за 15-тина минути. Поднесете с подходяща сезонна салата, пише know-how-to-cook.com.
Коментари (0)
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни