Следвайте ни

Жестока рецепта за вечеря: Вкусен селски пай с месо

viber icon

Селският пай е вкусно семейно ястие, което се приготвя със смляно месо и картофено пюре, което ще събере цялото семейство около масата.

Необходими продукти
За месния слой 500 г телешка кайма 
1 голяма глава лук (100 г) 
2 средни моркова (120 г) 
150 г грах – пресен или замразен 
200 мл белени домати от консерва 
150 мл телешки костен бульон 
80 мл червено вино
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. свинска мас или друга предпочитана мазнина 
4 ч.л. соев сос 
1/2 ч.л. лимонов сок 
1/2 ч.л. меласа (кокосова или кафява захар)
1 ч.л. мащерка 
1/2 ч.л. розмарин 
щипка лют червен пипер (по желание) 
черен пипер сол, ако е необходимо

За картофеното пюре 
1 кг картофи 
150 мл вода (или мляко) 
50 г краве масло сол на вкус
щипка индийско орехче

Начин на приготвяне

Обелете лука и морковите. Нарежете ги на малки кубчета.
Обелете картофите. Сложете ги в тенджера със студена вода и ги сварете до готовност.
Загрейте 2 с.л. свинска мас или друга предпочитана мазнина в дълбок тиган.
Задушете лука и морковите, докато лука стане прозрачен.
Прибавете каймата и разбъркайте, докато стане на трохи.
Когато каймата започне да посивява, добавете граха, ситно нарязания чесън, мащерката, розмарина и дафиновия лист. Разбъркайте добре.
След минута-две прибавете пасираните консервирани домати, доматеното пюре и виното. Добавете соевия сос, лимоновия сок и меласата.
Изчакайте 4-5 минути и добавете костния бульон. Гответе 10-тина минути или докато се редуцира част от течността в тигана. Ако желаете, може да добавите 1 с.л. царевично брашно, за да уплътни соса.
Накрая доовкусете плънката за селския пай с черен пипер, по желание щипка лют червен пипер и сол, ако е необходимо.
Заемете се с приготвянето на картофеното пюре. Отцедете картофите от водата, в която са се варили. Отделите около 150-200 мл от нея. Ще е нужна за пюрето, ако не искате да използвате мляко.
В тенджерата, в която сте варили картофите, добавете маслото и малка част от водата. Намачкайте картофите с уред за мачкане на картофи и постепенно добавете още течност, докато се получи пухкаво пюре. Овкусете го със сол и щипка индийско орехче.
Прехвърлете плънката в подходящ огнеупорен съд. Моят е с диаметър 30 см. Разпределете я равномерно и след това я покрийте добре с картофеното пюре. Може да направите различни шарки с помощта на вилица по повърхността на пюрето.
Запечете ястието за около 30 минути в предварително загрята фурна. Извадете го и го оставете да си почине за 15-тина минути. Поднесете с подходяща сезонна салата, пише know-how-to-cook.com.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?