Следвайте ни

Изненада за обяд: Изкушаващи сандвичи на майстора

viber icon

Сандвичът е едно от най-гениалните ястия, защото с него може да се храниш, докато правиш нещо друго – идеално за днешното ни забързано ежедневие.

Кой е неговият създател? Версиите са много... Според някои исторически източници това е равинът Хилел Старши, живял през I век преди Христа. По време на Пасха той ядял тънки питки, намазани със смес от счукани ядки, настъргани ябълки и подправки.

Кулинарните историци пък считат, че неговият произход е свързан с монголския император Чингис Хан (XII в.). Според други сандвичът в Европа се е появил през Средновековието, когато хората рядко използвали чинии. Вместо тях върху филии хляб те поставяли варено или печено месо.

Има и други изследователи, които виждат първия хот-дог в известното произведение на Омир "Одисея", в което неясно се споменават някакви наденички.

За най-достоверната теория за произода на сандвича се счита тази, свързана с Просвещението. Първото официално споменаване на сандвича със собственото му име е от 1762 г. Английският историк Едуард Гибън описва как лондонски консерватори се събирали в известния клуб "The cocoa three" и ядяли сандвичи, пиели пунш и говорели за бизнес и политика.

Името на сандвича се свързва с Джон Монтегю (1719-1792 г.) -  граф на областта Сандвич и първи лорд на Адмиралтейството. Той бил страстен картоиграч и имал навика да не става от масата с часове. Захласнат по комара, нямал време да се храни и карал готвачите си да му носят препечени филии с говеждо месо между тях. Така похапвал, без да прекъсва играта си. Според един биографите на графа обаче той бил изключително зает не с игрите на карти, а с държавни дела и заради тях измислил филиите, с които се хранел от своето писалище.

Благодарение на своето откритие граф Джон Монтегю успява да влезе в световната кулинарна история. Благородникът от областта Сандвич бил член на английския парламент и взел активно участие в подготовката на околосветската експедиция на капитан Кук през 1778 г.

След като експедицията открила Хавайските острови в Тихия океан, първоначално ги нарекли Сандвичеви острови в чест на лорд Сандвич.

- Топлите сандвичи включват хотдог, хамбургери, тако, кесадия, борито и дюнери. Може да са печени или пържени. Топлите и открити сандвичи се правят с препечен или обикновен хляб. Сервират се в чиния, плънката е обилна и се ядат с нож и вилица. Пицата често се слага в тази категория.

- Студените сандвичи могат да са открити или затворени и в тях се слагат студени меса, риба, морски дарове, зеленчуци или пастети за мазане. Основният сандвич е с две филии хляб, а многопластовият сандвич може да е с три или повече филии.

- Крок мосю - сандвич с шунка и синьо сирене, топнат в разбито яйце и запечен;

- Панино - хрупкаво хлебче с плънка от студено месо и сирене, колбас, шунка и фонтина. Обикновено се пече и се сервира топъл. Често този италиански сандвич се нарича Панини;

- Ройбен - печен сандвич със солено говеждо, швейцарско сирене, кисело зеле и горчица с две филийки ръжен хляб;

- Клуб сандвич - бял хляб, маруля, пуешко, шунка, домати и бекон;

- Сандвич с краставица - бял хляб, крема сирене, ситно нарязан копър и див лук, тънко нарязана краставица.

 

Клуб „Сандвич“ 

Продукти – 12 филии хляб, 1 к.ч. майонеза, маруля, 16 филийки домати, 16 филийки бекон, 16 филийки пуешко филе, 1 ч.л. сол, 6 щипки млян черен пипер.

Приготвяне - използвайте квадратни филии за тостер, които трябва да нарежете на тригълници. Препечете ги. Нарежете марулята на парчета, които да паснат на размера на филийките.

Поставете 3 филийки една до друга върху чиста повърхност и ги намажете с малко майонеза. Върху първата сложете парче салата, 2 филийки домат и поръсете със сол и пипер на вкус. Върху доматите сложете 2 слайса предварително запечен бекон, а върху тях – около 60 гр от пуешкото филе. Отново поръсете с малко сол и пипер. Повторете същото и с втората филия хляб. Внимателно поставете първата филия върху втората, с пуешкото нагоре, като внимавате да не падне пълнежът. Слепете и третата филия с майонезата от вътрешната страна.

Забодете клечки, както е показано. Повторете с останалите продукти, за да получите общо 4 порции. Сервирайте с кисели краставички, чипс и/или сосове по желание.

 

Сандвич с рибен пастет за 5 минути

Продукти за 1 порция – 1 чабата, 4 с.л. пастет от риба тон, 1 лист салата айсберг и 1 с.л. варена царевица

Приготвяне -  Чабатата се разполовява и се намазва с пастета от риба тон. Поставя се свежата салата айсберг и отцедена царевица от консерва. Сервира се веднага.

 

Испански сандвич

Продукти за 1 порция – 3 филии пълнозърнест хляб, 1 с.л. зехтин, 1 домат, 30 гр хамон (испанска сушена шунка, която напомня италианското прошуто) и сол.

Приготвяне – Препечете леко трите филийки, а след това внимателно ги полейте със зехтина. Доматът се настъргва на едрото ренде и се овкусява с малко сол и зехтин. С доматената салса се поливат препечените филийки, а върху тях се поставят парченца хамон. За разкош може да украсите с листа свежа зелена салата.

 

Неаполитански сандвич с аншоа

Продукти за 4 порции по 3 сандвича – 500 гр италиански хляб, 24 филета аншоа, 2 домата, 100 гр маслини, 1 глава червен лук и 100 гр зехтин

Приготвяне - Доматите се измиват, семената им се отстраняват и се нарязват на малки кубчета, както и маслините и червеният лук. Овкусяват се със сол и зехтин и се разбъркват.

Хлябът се нарязва на филийки, леко диагонално, поръсва се със зехтин и се запича, докато хване хрупкава коричка.

Върху филийките се слага от доматената смес и върху всеки сандвич се слагат по 2 филета аншоа.

 

Малки сандвичи с маслини и сирена

Продукти за 8 порции – 250 гр чабата, 80 гр маслини, 80 гр моцарела, 40 гр пармезан, 4 жълтъка, 2 стръка розмарин, 2 с.л. зехтин и сол

Приготвяне - Хлябът се нарязва на тънки филийки. Всяка филийка се напръсква със зехтин и върху нея се подреждат парченца маслини, листенца пресен розмарин, смес от разбити жълтъци и настъргана моцарела и най-отгоре парченца пармезан и сол. Хлебчетата се запичат на грил за около 10 минути, докато покафенеят. Сервират се топли върху листенца свежа салата.

 

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай