46

Имениците посрещат със свински ребърца и кисело зеле

Ако сте решили след обилното похапване по коледните и новогодишни празници да се подложите на диета, не бързайте. Празничните трапези все още не са приключили, тъй като през януари се задава поредица от имени дни. 

На 7 януари празнуваме Ивановден. На Балканите името Иван и неговите производни са често срещани, дори в родния фолклор се счита за късмет да имаш Иван в семейството или близкия приятелски кръг. Истории разказват и за семейства, които са кръщавали предмети в дома си Иван, за да им носят късмет. И на този ден водата има вълшебна и лековита сила. Днес е последната обиколка на коледните дружини. Извършват се ритуални къпания, като в различни части на страната традициите се различават. На места кумовете пръскат с вода и къпят младоженците, кръстниците правят същото със своите кръщелници, а майките - с дъщерите си. Вярва се, че на Ивановден всяка жена и всяко момиче трябва да се закъпят ритуално. С особена сила традицията важи за младоженките и неомъжените девойки.

Според народното вярване свети Йоан е покровител на кумството и на побратимството. На Ивановден се ходи на гости на кума, младоженците му носят кравай, баница и вино, както кървавица и печено свинско месо.

А традицията повелява трапезата да е отрупана обилно с храна. Празникът не е постен, така че на нея може да сложите различни месни ​блюда. Един толкова специален празник като Ивановден не може и без вкусни ястия. По традиция днес трябва да си приготвим една от най-обичаните зимни гозби - свински ребърца с кисело зеле или пълнено свинско бутче, яхния боб, варено жито или ашуре, традиционния за това време на годината ошав от сушени плодове, вкусна баница със сирене, кървавица и луканка.

Относно напитките няма строго споменати, освен виното, с което трябва да се почерпят кумовете. Това са основните елементи на традиционната трапеза за Ивановден.

На имен ден гости не се канят, те отиват в дома на празнуващия без покана. Има поверие, че е лоша поличба, ако на Ивановден именикът не бъде посетен от гости. Така че задължително пригответе богата трапеза, за да ги посрещнете подобаващо.

Свински ребра с кисело зеле на фурна

Необходими продукти:
1 кг свински ребра
700 г кисело зеле
100 г ориз
4-5 супени лъжици олио/зехтин
1 щипка черен пипер
1 щипка червен пипер

Начин на приготвяне:

Оризът се запържва в сгорещената мазнина със съвсем малко вода. Зелето се нарязва на тънки ленти и се вари заедно с ребрата. След като предварителната подготовка е готова, преместете зелето и ориза в тавичка за печене. Разбъркайте ги заедно с подправките, за да се смесят добре. Върху тях подредете свинските ребра. Добавете една чаша вода и малко олио и печете на средна
температура за около 45-50 минути или до готовност.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
За,, сина,, йегнешту

За,, сина,, йегнешту

07.01.2023 | 17:08

За мъжъ,фасули, айм сори, имам вишу, ама казвам,, Фасули,, защото съм с,, фустани,,.... омразно име, ненавиждам го....!

Отговори
1 1

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?