Следвайте ни

Имамбаялдъ и кьопоолу са хит в жегите РЕЦЕПТИ

viber icon

Патладжанът е един от най-любимите зеленчуци за готвене на всяка домакиня. Защото може да се приготви по безброй начини и осигурява разкошен вкус. Освен това засища и може да удовлетвори всякакви капризи, понеже се поднася и в топли, и в студени ястия.

Важно е също, че е много полезен. Има богат минерален състав - на първо място са солите на фосфора, следвани от тези на калция, сярата, калия, желязото. Съдържа витамин С и витамини от групата В. Подпомага за изчистването на организма от холестерол, намалява нивото му в кръвта и съдовете. Препоръчва се и при сърдечносъдови заболявания, защото калият в него подобрява работата на сърцето, подпомага изхвърлянето на течности и предпазва от отоци.

Още от детството си повечето от нас свързват патладжана с две класически ястия - имамбаялдъ и кьопоолу.

Предлагаме ви разкошна рецепта за имамбаялдъ, която ни издаде майсторката Тюркян Севен:

Измиваме 4-5 патладжана и ги белим вертикално на шарени ивици. Потапяме ги в солена вода да изчакат половин час. После ги изсушаваме и ги пържим в широка тава с 1/2 чаша олио на силен огън. След като се изпържат, ги поставяме върху салфетка да се изцеди излишното масло. Нарязваме на ивици 3 големи глави лук, 7-8 скилидки чесън (на дребно) и ги задушаваме в тава, в която сме сложили 4-5 л. зехтин. След като лукът стане прозрачен, прибавяме 3-4 зелени и 2-3 червени чушки, нарязани на полумесечини. Пържим още 5 мин. След това прибавяме 2-3 обелени домата на кубчета, сол, 1 с. л. захар и готвим още около 5 мин.

След като изключим котлона, прибавяме около 1/2 чаша накълцан на дребно магданоз. Патладжаните ги поставяме в тавичка, режем вертикално точно по средата (без да се вдълбочава до дъното), отваряме с лъжичка двете части настрани и натискайки по страните и надолу, приготвяме един вид гнездо, където слагаме приготвената зеленчукова смес. Преди да напълним патладжаните, посоляваме ги и ги наръсваме със съвсем малко захар. Доливаме в тавичката малко вода, смесена 2-3 л. доматен сос, и печем на 180 градуса около 20-30 мин. Консумира се хладно.

Това пък е класическата рецепта за най-популярната лятна разядка с патладжан - кьопоолу:

2 патладжана, 4 чушки, 1 домат, 4 скилидки чесън, 3 с.л. зехтин.  Класическият начин е да изпечете патладжана, чушките и домата на жар. Безспорно така кьопоолуто става най-вкусно. Разбира се, може да го приготвите и във фурната. Нека е предварително загрята на 200 градуса. След като изпечете зеленчуците, ги почистете от люспите и дръжките. Нарежете ги на едри парчета и заедно с почистените скилидки чесън, още докато са топли, ги счукайте в дървено хаванче до получаване на каша. Добавете 1/2 чаена лъжица сол и 2 супени лъжици олио или зехтин и разбъркайте добре, за да може кьопоолуто да се овкуси добре. Ако нямате дървено хаванче, няма проблем да приготвите кьопоолуто и като нарежете печените зеленчуци и чесъна на много дребни парченца и след това овкусите.

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?