Следвайте ни

Идеалната лятна закуска: Вкусна спанакопита

viber icon

Баницата е любимо хапване на всички българи, но опитайте тази рецепта за гръцка баница със спанак и също ще си оближете пръстите.

Продукти:
3 супени лъжици зехтин + 4 с.л.
1 глава лук, нарязан
1 връзка пресен лук, нарязан
2 скилидки чесън, пресован
1 кг спанак, нарязан
30 г пресен магданоз, ситно нарязан
2 яйца, разбити
125 г рикота
250 г сирене фета, натрошено
8 листа кори за баница

 
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете тава за печене с мазнина. В дълбок тиган загрейте 3 лъжици зехтин на средна температура. Сотирайте лука, пресния лук, чесъна, докато покафенеят леко. Добавете спанака и магданоза. Разбърквайте, докато се смачкат или около 2 минути. Свалете от котлона и оставете да изстине.

В друга купа разбийте яйцата. Смесете ги с рикотата и фетата. Добавете спаначената смес. Постелете една кора за баница на дъното на тавата.

Намажете с малко зехтин. Разделете корите наполовина за горната и долната част. Разделете тези за долната част на 4 равни части. Постелете една кора, намажете я със зехтин.

След това върху нея постелете и останалите кори една по една, като между всяка мажете с малко зехтин. След това сложете плънката със спанака и сирената. Подредете другата половина кори отгоре отново една по една, като между всяка мажете със зехтин. Така корите ще станат по-хрупкави отгоре и отдолу, пише az-jenata.bg.

 Печете около 40 минути или до златисто.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?