3906

Хрупкави и пикантни хапчици: Гьоза - японски пелмени с кайма РЕЦЕПТА

Гьоза се наричат японските  пелмени - пълнени с месо или зеленчуци, увити в тънък лист тесто. Типичната плънка се състои от мляно свинско месо, див лук, зелен лук, зеле, джинджифил, чесън, соев сос и сусамово масло, като има и различни вариации. Представяме ви една прекрасна рецепта на гьоза с кайма.

Необходими продукти:


250 г фино брашно;

150 мл вода;

1 ч.л. сол;

250 г свинска кайма;

0.5 ч.л. захар;

1 скилидка чесън;

20 г джинджифил;

0.5 ч.л. сода за хляб;

1 ч.л. царевично нишесте;

60 мл соев сос;

1 ч.л. сусамово олио;

1 с.л. сос от стриди;

2 стръка пресен лук;

150 г китайско зеле;

1 с.л. оризов оцет;

0.5 с.л. балсамов оцет;

1 щипка лют червен пипер

 


Начин на приготвяне:


От брашното, 1 щипка сол и топлата вода се замесва гладко и еластично тесто. Покрива се с кърпа и се оставя настрана да почине.

В купа се смесват каймата, солта, захарта и малко вода. Разбърква се добре и се прибавят ситно нарязаният чесън, настърганият джинджифил, содата, нишестето, 10 мл соев сос, сусамовото олио и сосът от стриди. Накрая се прибавя нарязаният на шайби зелен лук и ситно нарязаното китайско зеле. Всичко се разбърква много добре.

Тестото се разточва и с помощта на ринг се изрязват кръгове. В средата на всеки се слага от плънката, като краищата се намазват с вода. Кръгчетата се прегъват и прищипват, за да се залепят.


Гьозата се поставя върху покрита с хартия за печене и набрашнена тава.

Пържат се в сгорещено кокосово олио, за кратко от двете страни, докато се зачервят приятно. След това в съда се налива вода, покрива се с капак и гьозата се задушава още 3–5 минути.

Продуктите за соса се разбъркват в малка купичка, пише billa.bg.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?