2374

Хрупкава туршия без варене и още 2 чудни рецепти със зеле

Ако искате да имате красива и сияйна кожа и имунна система, която е достатъчно силна, за да се пребори буквално с почти всеки проблем, не забравяйте този толкова полезен и добре познат зеленчук - зелето. 

Предлагаме ви три чудесни рецепти, в които да използвате царя на зимните зеленчуци.

Хрупкава туршия без варене

Необходими продукти за 3-литров буркан:

зеле - бяло и цветно
моркови, червени чушки, зелени домати, карфиол, чесън,
целина - листа и корен
оцет - 150 мл
захар - 3 с.л.
сол - 3 с.л.
аспирин - 3 хапчета


Начин на приготвяне:
Накълцайте зелето, а останалите зеленчуци нарежете на парчета. Наредете ги плътно в буркан, като ги редувате, и във всеки буркан сипете по 3 с.л. захар и сол, 150 мл оцет и по 3 аспирина.

Долейте бурканите с туршията с вряла вода, веднага ги
затворете и ги обърнете с капачките надолу

 

Салата със зеле, моркови и рулца от раци

Необходими продукти:
малка зелка
2 моркова
стрък копър или магданоз
сол, черен пипер
 опаковка охладени рулца от
раци
половин кофичка майонеза
пресен лимонов сок
консерва сладка царевица
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно зелето и морковите. Сложете ги в купа и добавете към тях нарязаните рулца от раци и копър. Добавете сладката царевица. Овкусете със сол,
черен пипер, майонеза и лимонов сок

 

Печена пуйка с кисело зеле в гювеч

 

Необходими продукти:

1 пуйка (2-2,5 кг)

3 кг кисело зеле
1 и 1/2 ч.ч. олио
1 с.л. червен пипер
100 г ориз
сол и чесън на вкус

Начин на приготвяне:

Пуйката се посолява отвътре и отвън и се поставя в гювеч или тавичка върху част от зелето, нарязано на дребно. Пече се в средносилна фурна, като се обръща няколко пъти, а в зелето се налива по малко топла вода. За да не прегори, добре е пуйката да бъде покрита с цели зелеви листа. Опечената пуйка се познава по това, че лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането изтича светъл прозрачен сок. Останалата част от зелето, нарязано на дребно, се вари на тих огън заедно с мазнината, червения пипер, вътрешностите, крилата и шията на пуйката. Накрая свареното зеле се смесва със зелето, върху което е опечена пуйката. Прибавя се оризът и се добавя малко вода. След 15 минути
ястието е готово за поднасяне.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Стратимир

Стратимир

08.11.2021 | 23:36

Аз харесвам всякакви туршии.

Отговори
1 0
Ако може

Ако може

08.11.2021 | 11:19

Тук да се предлагат рецепти, ще си позволя да споделя много лесна , сполучлива и без никакви консерванти за трушия За около 6 килограма продукти (изтеглени почистени ) .- камби ( най добре прошарени, , зелени и по - малко червени,) ; моркови и карфиол . Нарязва се една глава и листата на целина, , прибавят се черен пипер на зърна, дафинови листа, бахар . По ваше предпочитание кои да са преобладаващи зеленчуци. . Аз слагам повече карфиол. Почистените продукти се поръсват с готварска сол - 250- 300 грама. Престоява една нощ, като се разбърква отвреме навреме, а от продуктите се отделя сок. На другия ден зеленчуците се изваждат от съда, а отделеният сок се изхвърля. Пълнят се плътно трилитровия или компотени буркани. Приготвя се марината от две бутилки ябълков оцет и 1 1/2 кг захар. Като се разтопи захарта се налива в бурканите. Завързва се в марличка една чаена лъжичка синапово семе и се слага отгоре . Затварят се с капачки ( може и найлонови) и няколко дни се разклащат, / обръщат бурканите. .След това се оставят на хладно място и след десетина дни е готова за консумация. Не е кисела, не е солена , сладникава е , много вкусна и хрупкава .

Отговори
7 3

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?