Хрупкава туршия без варене и още 2 чудни рецепти със зеле
- 18:15, 07.11.2021
- 18:52, 07.11.2021
- 41 467
- 2
Ако искате да имате красива и сияйна кожа и имунна система, която е достатъчно силна, за да се пребори буквално с почти всеки проблем, не забравяйте този толкова полезен и добре познат зеленчук - зелето.
Предлагаме ви три чудесни рецепти, в които да използвате царя на зимните зеленчуци.
Хрупкава туршия без варене
Необходими продукти за 3-литров буркан:
зеле - бяло и цветно
моркови, червени чушки, зелени домати, карфиол, чесън,
целина - листа и корен
оцет - 150 мл
захар - 3 с.л.
сол - 3 с.л.
аспирин - 3 хапчета
Начин на приготвяне:
Накълцайте зелето, а останалите зеленчуци нарежете на парчета. Наредете ги плътно в буркан, като ги редувате, и във всеки буркан сипете по 3 с.л. захар и сол, 150 мл оцет и по 3 аспирина.
Долейте бурканите с туршията с вряла вода, веднага ги
затворете и ги обърнете с капачките надолу
Салата със зеле, моркови и рулца от раци
Необходими продукти:
малка зелка
2 моркова
стрък копър или магданоз
сол, черен пипер
опаковка охладени рулца от
раци
половин кофичка майонеза
пресен лимонов сок
консерва сладка царевица
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно зелето и морковите. Сложете ги в купа и добавете към тях нарязаните рулца от раци и копър. Добавете сладката царевица. Овкусете със сол,
черен пипер, майонеза и лимонов сок
Печена пуйка с кисело зеле в гювеч
Необходими продукти:
1 пуйка (2-2,5 кг)
3 кг кисело зеле
1 и 1/2 ч.ч. олио
1 с.л. червен пипер
100 г ориз
сол и чесън на вкус
Начин на приготвяне:
Пуйката се посолява отвътре и отвън и се поставя в гювеч или тавичка върху част от зелето, нарязано на дребно. Пече се в средносилна фурна, като се обръща няколко пъти, а в зелето се налива по малко топла вода. За да не прегори, добре е пуйката да бъде покрита с цели зелеви листа. Опечената пуйка се познава по това, че лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането изтича светъл прозрачен сок. Останалата част от зелето, нарязано на дребно, се вари на тих огън заедно с мазнината, червения пипер, вътрешностите, крилата и шията на пуйката. Накрая свареното зеле се смесва със зелето, върху което е опечена пуйката. Прибавя се оризът и се добавя малко вода. След 15 минути
ястието е готово за поднасяне.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни