Следвайте ни

Храната - в топ 3 на туристическите атракции

Храната е една от най-важните атракции при всяко пътуване. Кулинарният туризъм е бързо развиваща се тенденция не само у нас, но и в световен мащаб. Проучвания сочат, че почти 100% от туристите искат да похапнат нещо оригинално от страната или мястото, което посещават. Опитването на месни гозби влиза в топ 3 на любимите туристически дейности по време на екскурзия. Всяка възможност за хранене на различни места в родината или по света е шанс да опознаем местната кухня, хора и традиции. А и кулинарният туризъм е инструмент за икономическо подпомагане на местната общност.

Представяме Ви няколко "вкусни" дестинации само на километри от Пловдив. 

Ако поискате наслада за сетивата, то едно от предложенията е да се отправите към Родопите. Тамошната кухня е здравословна и се приготвя от непретенциозни продукти. Основно място на трапезата заема овчето и краве кисело мляко, деликатес е сиренето "Брънза". Разпространени са саздърмите, пастърмите от овче месо, тестените вкусотии, качамаците и кашите с много мляко. Характерна особеност на родопската кухня е, че почти не се готвят супи. Родопчанките приготвят каши, използвайки по два вида брашно - ечемично и царевично, пшенично и царевично, ръжено и царевично. Свинското по-рядко присъства на трапезата, за сметка на телешкото и агнешкото. И се готви повече с масло, отколкото с олио. През пролетта задължително се приготвя и баница със зелена плънка. 

Не е за изпускане и Стремската долина. Тук местните ще ви очароват не само с вкусотии, но и с любопитна история около всяко едно ястие. 

Гергана Василева

Ръководител екип „регион“

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?