Хитрата домакиня: Добавете газирана вода в таратора за възхитителен вкус
- 11:15, 24.07.2022
- 2768
- 1
В дни, в които живакът на термометрите показва близо 40 градуса, всеки търси начин да се спаси от жегата. Разбира се, най-доброто решение на проблема е морето или една студена супа. Испанците си имат гаспачо, а ние си имаме таратор.
Тя носи и много ползи за здравето, като едно от тях е, че ни хидратира в жегите. Краставиците например се състоят предимно от вода, но съдържат също минерали и витамини. Те са с високо съдържание на антиоксиданти, насърчават хидратацията, могат да понижат кръвната захар и като цяло прочистват тялото. Придават уникални свойства на таратора.
Киселото мляко в таратора е богато на протеини, калций, витамини от група В.
Копърът не само има добър вкус, но и е много хранителен, осигурява на тялото няколко витамина като витамин С, А и манган. Освен това е с високо съдържание на антиоксиданти, полезен е за сърцето и може да понижи високата кръвна захар.
Орехите в таратора снабдяват тялото със здравословни мазнини, витамини, минерали, фибри и много повече хранителни вещества. Те са известни и с това, че са с високо съдържание на омега-3, поддържат мозъчната функция, грижат се за доброто храносмилане.
Чесънът е също важна съставка от тази лятна супа. Мощната подправка има невероятно високи нива на витамини и минерали, включително витамин С и В-6 и минерали като селен, калций и желязо. Чесънът съдържа също много силни антибиотични, противогъбични, противоракови и антивирусни свойства.
Разбийте млякото с тел или пасатор, това помага да се разбърка мазнината, която се съдържа в таратора. Така се създава усещане за по-плътна текстура и по-благо усещане - като това при сладоледа.
Друг трик е нарязаните краставици да посолите и оставите за няколко минути да престоят, това дава много повече вкус на таратора. Добавете газирана вода - съотношението на киселото мляко спрямо водата трябва да е 3:1. Газираната вода, или т.нар сода, е тънкост, която ще придаде чудесен вкус и консистеция на таратора.
Много домакини настъргват краставицата, за да спестят време.Този таратор се нарича “мързелив таратор”. Истината е, че така краставицата омеква повече и става като каша.
Класическата рецепта е с много ситно нарязани на кубчета краставица.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни