49

Хитрата домакиня: Добавете газирана вода в таратора за възхитителен вкус

В дни, в които живакът на термометрите показва близо 40 градуса, всеки търси начин да се спаси от жегата. Разбира се, най-доброто решение на проблема е морето или една студена супа. Испанците си имат гаспачо, а ние си имаме таратор.

Според Речника на българския език от Найден Геров думата „таратор“ е заемка от турски и означава „сочиво, студена чорба от краставици, чеснов лук, орехи и оцет; тлъченица“. Сочиво е народна дума за супа, а тлъченица е синоним на таратор (идва от глагола тълча - счуквам, скълцвам).
 
Някои автори твърдят, че първообразът е турският джаджък (вид сос) или гръцката салата дзадзики. Тараторът обаче е част от редица други кухни по света, като се наблюдават различни вариации. В Грузия например се прави с прясно мляко и елда, а до чинията се сервира малка купичка люта грузинска подправка, наречена „аджика“. Сирийският се приготвя с жито, руският - с репички и зелен лук, аржентинският - с тиквички и авокадо, суданският - с червено цвекло, иранският - с джоджен, неаполитанският - с маруля, а вавилонският - с пъдпъдъчи яйца. Това са само част от вариантите на любимата на всички българи супа.

Тя носи и много ползи за здравето, като едно от тях е, че ни хидратира в жегите. Краставиците например се състоят предимно от вода, но съдържат също минерали и витамини. Те са с високо съдържание на антиоксиданти, насърчават хидратацията, могат да понижат кръвната захар и като цяло прочистват тялото. Придават уникални свойства на таратора.

Киселото мляко в  таратора е богато на протеини, калций, витамини от група В.

Копърът не само има добър вкус, но и е много хранителен, осигурява на тялото няколко витамина като витамин С, А и манган. Освен това е с високо съдържание на антиоксиданти, полезен е за сърцето и може да понижи високата кръвна захар.

Орехите в таратора снабдяват тялото със здравословни мазнини, витамини, минерали, фибри и много повече хранителни вещества. Те са известни и с това, че са с високо съдържание на омега-3, поддържат мозъчната функция, грижат се за доброто храносмилане.

Чесънът е също важна съставка от тази лятна супа. Мощната подправка има невероятно високи нива на витамини и минерали, включително витамин С и В-6 и минерали като селен, калций и желязо. Чесънът съдържа също много силни антибиотични, противогъбични, противоракови и антивирусни свойства.

Разбийте млякото с тел или пасатор, това помага да се разбърка мазнината, която се съдържа в таратора. Така се създава усещане за по-плътна текстура и по-благо усещане - като това при сладоледа.

Друг трик е нарязаните краставици да посолите и оставите за няколко минути да престоят, това дава много повече вкус на таратора. Добавете газирана вода - съотношението на киселото мляко спрямо водата трябва да е 3:1. Газираната вода, или т.нар сода, е тънкост, която ще придаде чудесен вкус и консистеция на таратора.

Много домакини настъргват краставицата, за да спестят време.Този таратор се нарича “мързелив таратор”. Истината е, че така краставицата омеква повече и става като каша.

Класическата рецепта е с много ситно нарязани на кубчета краставица.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
В Булгаристан

В Булгаристан

24.07.2022 | 18:27

Киселото мляко не е от мляко

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?