71

Хит в жегата: Уникално вкусна гръцка салата, поема всякакви питиета РЕЦЕПТА

Пресните картофи могат да бъдат чудесно допълнение към салатата. Ако имате останало пиле, не забравяйте да добавите и него.

 

Първите пресни картофки вече са на пазара, което означава само едно - време е да започнете да ги използвате не само като гарнитура, но и в засищащи салати, които могат напълно да заменят основното ястие. 

Между другото, пресните картофи могат да бъдат чудесно допълнение към гръцка салата. Ако имате останало пиле, не забравяйте да добавите и него.

Салатата се приготвя бързо. Може да я вземете и в офиса, за да похапнете вкусно през обедната почивка. Или пък да я приберете в хладилника и да я хапнете по-късно. Така винаги ще имате под ръка нещо вкусно, с което да залъжете глада си. 

Списък с продукти за 4 порции: 
600 гр. пресни картофи
300 гр. пилешко филе, варено, пържено или печено
3 късоплодни краставици

100 гр. сирене

За дресинга:

2 суп. л. лимонов сок
1 ч. ч. горчица
60 мл. зехтин

лимонова кора, настъргана на ситно от ½ лимон
½ ч. л. кимион
1 ч. л. сух риган

сол и прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне: 

В голяма купа смесете лимоновия сок и горчицата и добавете щипка сол. Докато разбивате, добавете зехтина на  тънка струя. Добавете семената от кимион, ригана и черния пипер и разбъркайте добре. 

Измийте добре картофите и ги разрежете наполовина. Поставете ги в голяма тенджера, добавете студена вода, колкото да покрие картофите, посолете обилно и оставете да заври. Намалете котлона и оставете да се варят докато омекнат, около 10 минути. 

Пилешкото филе нарежете на ивици, поставете го в купата с дресинга и разбъркайте.Сварените картофи отцедете в гевгир, след което прехвърлете в купата с дресинга. Разбъркайте отново.

Краставиците се разполовяват по дължина и се нарязват на филийки с дебелина около 3 мм. Чери доматите - на две.

Отстранете костилките на маслините. Нарежете листата мента, като запазите горните листа за украса. Сложете всичко при картофите и разбъркайте.

Натрошете сиренето върху салатата и украсете с листенца мента. Това е всичко! Добър апетит!, пише jenata.blitz.bg.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?