1553

Хапвайте пресни картофки, оправят настроението БОНУС РЕЦЕПТИ

По-полезни са, когато ги сварите или изпечете заедно с кората

Когато крехкият пресен картоф се появи на пазара, веднага се сещаме за настъпващото лято. За много хора този зеленчук е по-вкусен от старите картофи, но и по-полезен. 

Ранните картофи съдържат витамин С, витамини от група В, както и калий, фосфор и желязо. Калият е важен за сърдечната дейност, облекчава отоците и премахва излишната вода от тялото.

Младите картофи подобряват функционирането на стомашно-чревния тракт, стимулират мозъка, нормализират метаболизма и подобряват настроението. Тъй като по-голямата част от хранителните вещества са концентрирани директно под кората, нейното премахване значително намалява ползите от консумацията на картофи. По-добре е да ги сварите или изпечете заедно с кората.

Пресните картофи имат по-високо съдържание на вода от старите, затова са особено подходящи за варене и различни салати. Допълнително предимство е, че не се обработват с токсични химикали.

Има още една причина най-полезните картофи да са пресните. Те не съдържат мазнини и холестерол, а количеството на целулоза в тях е едва 0,5%.

И какво по-подходящо за наближаващото лято от порция картофки соте - хрупкави отвън и пухкави отвътре. Макар и много лесна рецепта, като всяка такава има своите хитринки и особености. Добре е да започнете, като ги измиете хубаво под течаща вода. Ако имат образувана дебела люспа, е добре да се обелят, за да не горчат после. След това се слагат в тенджера, налива се вода и се добавя 1 ч.л. сол. Слагате капака и след като заври водата, го отстранявате, оставяте картофите да се варят на умерена степен. Много е важно да не ги преварявате. Трябва да бъдат почти готови, но леко да са хрупкави все още в центъра.

Варенето на картофите зависи от степента на котлона и размера на картофите. За някои са достатъчни и 10 минути. Проверете степента им на готовност, като ги прободете с вилица. Докато се варят картофите, наситнете копъра и смачкайте няколко скилидки чесън. 

След това сварените картофи охладете за кратко. После ги нарежете на половинки или четвъртинки - зависи от големината на картофите. Сгрейте малко мазнина в тигана и изсипете половината картофки и 1 скилидка чесън, посолете. Започнете тяхното сотиране. Раздрусвайте тигана, така че картофите да подскачат вътре. Може и да ги разбърквате с бъркалка. След като се зачервят, прибавете половината копър, 20 грама масло и сотирайте още около минутка.

Рецепти

Картофи във фолио с извара


Необходими продукти:


1 кг картофи, по-едри
300 г извара
150 г пармезан, настърган
2-3 скилидки чесън
3 стръка зелен лук
1 връзка копър
сол, черен пипер


Начин на приготвяне:

Картофите се надупчват на няколко места с остра клечка. След това се увиват валуминиево фолио и се пекат на 220 градуса 45-50 минути. Изваждат се отфолиото и всеки картоф се разрязва отгоре на кръст. Натиска се, за да серазтвори. Докато се пекат, изварата се смесва със ситнонарязания лук, чесън и копър.

 

Задушени пресни картофки по северняшки

Необходими продукти:
500 г картофи, дребнички
1 кафена чашка олио
сол на вкус
1 връзка копър
1 връзка пресен чесън
1 връзка магданоз
1 връзка пресен лук

Начин на приготвяне:

Слагате картофите в дълбока тенджера на котлона и ги посолявате. Захлупвате ги с капака на тенджерата и често разтърсвате тенджерата, докато хванат коричка. Дърпате тенджерата от котлона и изсипвате подправките - копър, магданоз, чесън и лук. Покривате с капака и след половин час отново разтърсвате тенджерата. Готови са задушени и с коричка. Подходящо мезе са за биричка, стават като предястие и гарнитура.

Печени пресни картофи с пармезан, чесън и копър

Необходими продукти:
l 500 г пресни
картофи
l 150 г пармезан
l 1/2 връзка пресен
копър
l 1 щипка черен
пипер
l 1 щипка сол
l 1 кубче масло
l сух чесън на вкус

Начин на приготвяне:

Първо измийте добре картофите. Добре е да подберете по-дребни, за да не се налага да ги режете. Разтопете маслото и го излейте в тавичка за печене. Сложете картофите и поръсете с предварително настъргания пармезан. Овкусете със солта, чесъна и пипера.

Изпечете картофите за около половин час в загрята на 220 градуса фурна. Малко преди да са готови, поръсете със ситно нарязания копър.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Картофени ви са празните глави

Картофени ви са празните глави

21.04.2024 | 20:51

Картофите изобщо не съдържат холестерол и съдържанието на мазнини е 0,2 грама на 100 грама. Явно който ги пише тия глупости хабер си няма за какво става дума. Аман от Маришки невежества.

Отговори
4 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?