Следвайте ни

Гурмета за празника

viber icon
Александра МУСИЕВСКА, "Пазарджишка Марица"

Народната традиция изисква в чест на свети Никола да се жертва риба, чието тяло е покрито с люспи. Едно от най-традиционните ястие е рибникът. За него са необходими шаран около кило, ориз и няколко стръка праз. В мазнината се задушва до омекване ситно нарязаният праз. Посолява се, разбърква се с червения пипер, залива се с топла вода и се оставя да заври. Прибавя се оризът и се вари 2-3 минути, след което сместа се изсипва в тавичка. Отгоре се нарежда предварително измитата, нарязана на парчета и посолена риба. Ястието се поръсва със счукан черен пипер и се пече във фурната до готовност.

Почитателите на нетрадиционното могат да заложат на никулденска салата. Това е салата "Шаран, но без шаран". Необходимите продукти са майонеза, пилешки гърди, кашкавал, яйца, картофи, кисели краставички и туршия от моркови. Приготвя се за по-малко от 90 минути. Всички продукти се объркват и се оформят като риба. Отгоре се украсява с кисели краставички и моркови./Пазарджишка Марица

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?