2374
Следвайте ни

Греяно вино - празничната напитка за здраве и дълголетие

viber icon

Греяно вино. С великолепни аромати, безкрайна възможност от комбинации на подправки и съставки, и респективно с невероятен вкус. Тази напитка не е просто коледна класика, тя е абсолютната коледна класика и практически може да се сервира и на гости или просто със семейството у дома – за блясък в очите, малко зимна наслада за сетивата и много ползи за здравето. Какви са те разкриват международни проучвания и експерти, цитирани от в. "Дейли стар".

Греяното вино често е смятано за типично празнична напитка без особена здравословна стойност. Истината обаче е, че основните му съставки носят редица ползи за здравето. Според някои експерти ключът към дълголетие се крие именно в чашата греяно вино. Специалистите обаче напомнят, че напитката трябва да се консумира съгласно препоръките за употреба на алкохол и да не надвишава 14 алкохолни единици седмично.

Какви ползи за здравето крият някои от съставките на греяното вино?

Червеното вино - ключов компонент на напитката, има куп полезни характеристики, свързани с дълголетието. Изследване дори показва, че умерената консумация на популярното питие намалява риска от ранна смърт.

На какво се дължи благоприятният ефект на виното? На съдържащите се в него антиоксиданти, известни като полифеноли. Те допринасят за повишаването на нивата на добрия холестерол и съответно за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.

На особена слава се радва полифенолът ресвератрол, който според проучвания понижава нивата на глюкозата при пациенти с диабет тип 2 и дори има потенциални противоракови свойства.

Канелата, която придава специфичните вкус и аромат на греяното вино, също допринася за дълголетие.

Според някои проучвания ароматната подправка допринася за понижаване на нивата на кръвната захар и съответно за предпазване и контролиране на болестта диабет.

Канелата също изобилства от антиоксиданти, които предпазват тялото от увреждания, водещи до стареене. Подправката е известна и с противовъзпалителния си ефект, който помага на тялото да се бори с инфекции и да възстановява тъканите си.

Карамфилът - друга ароматна подправка в греяното вино, притежава антимикробен ефект, стимулира имунната система и подпомага храносмилането. Освен тези ползи, на карамфила се приписват и противоракови свойства. Смята се също, че подправката може да допринесе за контролиране на диабета и за подобряване на костното здраве.

Ето и една разкошна рецепта за греяно вино от нас:

750 мл качествено червено вино, по избор
75 г мека кафява захар
1 чл мед
2 малки пръчки канела
6-7 бр карамфил
5-6 бр кардамон
Настъргано индийско орехче (моята си интерпретация, извън традиционните подправки)
5-6 зрънца черен пипер
1 портокал, нарязан на кръгчета + кората от още един портокал
1 мандарина на парчета + нейната кора


Сипете виното в метален съд на котлона. Добавете захарта и меда. Бъркайте, докато се разтвори. Добавете всички останали съставки.

Дръжте на котлона без да го оставяте да кипи 5 минути, бъркайте внимателно с дървена лъжица. Махнете от котлона и оставете за 2 часа да си почива.

Прецедете и върнете плодовете и канелата. Преди сервиране го стоплете отново, горе долу на око до приблизителните 55°С. 

Греяното вино много върви със сирене Бри и масло, както и някой интересен плод  и малко хляб . 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?