Следвайте ни

Грабвайте бурканите - време е за сладка!

Избирайте добре узрели, но не презрели плодове, добавете сок от лимон, ако сте прекалили със захарта

viber icon

Французин е любимият мъж на всички сръчни домакини през лятото, които обожават да правят сладка, за да зарадват семействата си през зимата. Това е готвачът Франсоа Аперт, който в началото на 19-и век е установил, че добре затворената гореща храна може да издържа много по-дълго време, без да се развали.

За изобретението си той получил награда от 12 000 франка и благословиите на перфектните домакини стотици години след това.

Какви плодове да изберете за сладко?


Задължително търсете добре узрели, но не презрели плодове, защото колкото по-узрял е един плод, толкова по-ниско е нивото на киселинност и пектин в него, което се отразява на качествата на сладкото.


Колко захар да добавите?


Всяка рецепта препоръчва различно количество захар. Едно е ясно - сладостта на плодовете варира, така че ако прецените, че са достатъчно сладки, спокойно може да намалите количеството. Не забравяйте да добавите малко киселина накрая.

Ако пък ви се вижда прекалено сладко, преди да дръпнете от огъня, добавете малко прясно изстискан сок от лимон или ябълков оцет, което ще балансира вкуса.

Кога е готово сладкото?

Направете тест, като сложите една лъжица от сладкото върху чиния и оставите за две минути в хладилника. Прокарайте пръст през средата му - сместа трябва да е хомогенна. Ако все още е течна, оставете го още малко да се вари. И все пак внимавайте - възможно е да пресготвите сладкото, а в този случай пектинът започва да губи стягащите способности.

Как да изберем бурканите и капачките?

Нито бурканите, нито капачките трябва да имат нащърбено място, иначе може да не се затворят херметически. Гумените пръстени на бурканите за уплътнение трябва да са еластични.

Особено подходящи за консервиране на мармалади, конфитюри и желета са бурканите с така наречените Twist-off Glassern. Това са буркани, чиито капачки с половин завъртане плътно затварят буркана. Непременно трябва да използвате такива буркани, когато работите с желиращи средства и по-малко захар.

Събраните в домакинството буркани винаги могат да се използват, при положение че капачките се затварят херметически и че нямат ръждиви места. И естествено уплътняването от вътрешната страна на капачките трябва да е налице и да е безупречно.

Важно при употребата на тези капачки е видът на пълнежа. Тези буркани трябва винаги да се пълнят до ръба и веднага да се затварят. След това е препоръчително да оставите бурканите за около 5 минути обърнати с капачките надолу, за да се затворят херметически и съдържанието да не образува плесен. Домакините трябва сами да подберат големината на използваните от тях буркани, като внимателно се отстранят, ако има спукани или повредени при консервирането.

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?