Гответе с "Марица": Четири чудни рецепти с извара за всеки вкус и повод
- 18:15, 06.08.2022
- 395
- 0
Изварата е един от ценните хранителни продукти, които човек трябва да консумира редовно. Считана за една от най-древните храните, изварата е в състояние да даде всичко необходимо на организма – от витамини, през протеини, незаменими аминокиселини, витамини към млечни мазнини. Затова "Марица" Ви кани да пробвате тези четири вкусни рецепти с извара, които биха задоволили всеки вкус.
Миш-маш с чушки и извара
Необходими продукти:
500 г чушки
300 г извара
3 глави лук
2-3 бр.
4-5 с.л. олио сол
и листа магданоз
Начин на приготвяне:
Нарязаните на ситно лук и чушки се запържват в сгорещеното олио. Прибавя се изварата, сол, бърка се 1-2 минути, докато стане хомогенна смес, и се изсипват разбитите яйца. Разбърква се, докато яйцата се втвърдят. Преди да се свали от огъня, се поръсва с нарязан магданоз. Поднесете мишмаша върху листа прясна салата или спанак и аранжирайте по желание.
Чийзкейк с боровинки и извара без печене
Необходими продукти:
бисквити - 200 - 300 г по избор
извара - 500 г
сметана - 200 мл
сладкарска масло - 180 г
пудра захар - 150 г ванилия - 2 бр.
конфитюр - сладко от боровинки
Начин на приготвяне:
В блендер смиламе бисквитите и им добавяме 100 г разтопено масло, разбъркваме и полученото тесто притискаме на дъното на тортена форма. Прибираме в хладилника да стегне. След това разбиваме пудрата захар с останалото размекнато масло, прибавяме ванилиите и изварата, разбиваме отново. Отделно разбиваме сладкарската сметана и я добавяме към крема, разбъркваме, докато всичко се хомогенизира. Разпределяме крема върху блата, охлаждаме и покриваме със сладкото. Получава се лек и вкусен чийзкейк. Може да поднесете с топка сладолед.
Домашно крема сирене за мазане на филийка
Необходими продукти:
500 г извара
100 г краве масло
1 яйце
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Разбийте изварата с пасатор, трябва да стане гладка и кремообразна смес. След като добиете такава консистенция, добавете яйцето, маслото, содата за хляб и солта. Разбъркайте хубаво сместа и я сложете на котлона на водна баня. Бъркайте непрекъснато, докато не видите, че сместа започва да серазтопява. По желание в този момент може да добавите подправка по ваш вкус - копър, магданоз или нещо друго. Оставете след това да се охлади. Получава се кремче, готово за мазане върху брускети или филийка. Може да се използва и като основа за приготвянето на вкусни сандвичи.
Руло от тиквички с извара и сметана
Необходими продукти:
тиквички – 2
малки яйца - 3 бр.
извара - 8 с.л. с връх
заквасена сметана - 4 с.л. с връх
чесън - 2 скилидки
риган - 1 ч.л.
копър – 1 ч.л.
сол
олио - за намазване на хартията
Начин на приготвяне:
Тиквичките настъргваме, посоляваме и оставяме за 15-20 минути да си пуснат водата, след което отцеждаме добре. Към прецедените тиквички добавяме разбитите яйца, 4-5 с.л. от изварата, риган и сол на вкус. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в широка тава. Тавата е предварително застлана с хартия за печене, която е леко намазнена. Сместа за рулото разстиламе на тънък слой и оформяме като правоъгълник. Пече се на 180 градуса в зависимост от фурната около 15-20 минути. Докато рулото се пече, в купичка пасираме чесъна, копър и сол на вкус, сметаната и останалата извара. Изпечения блат навиваме на солено руло заедно с хартията още докато е топъл и оставяме да изстине така, след което развиваме внимателно, намазваме с крема и навиваме отново. Чудесно е както за предястие, така и като гарнитура, а също и за основно ястие в летните горещини. Добре е да го приготвите поне час-два преди хранене и да поднесете, след като сте охладили в хладилника. Рулото от тиквички с извара и сметана е готово.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни