Следвайте ни

Кой готви така?! Агнешко със сирене и дивеч с шоколад

viber icon

Пловдивчанинът Валентин Кацаров изумява с художествените си импровизации в кухнята и българи, и немци, а китайците изумяват него с привичките си.

Пловдивският готвач Валентин Кацаров има вече зад гърба си над 50 години стаж. Още казва, че има какво да научи от занаята. Започнал е като готвач в детска градина през 1969-а. След това е „главен капитан“ в кухнята на ресторант „Република“, „Космос“ и „Панорама“. Две години работи в елитно заведение в град Шверин в тогавашната ГДР. През 1981 става носител на титлата „Най-добър готвач на България“ в състезание на Балкантурист. В него участват представители на всички 29 окръга в Народната република. Смайва всички с агнешкото със сирене, което представя на финалния кръг. Три години е готвач в посолството ни в Гърция.

И досега като го попитат кое е най-интересното нещо, което е виждал през кариерата си, Вальо Кацаров казва, че това са тубичките с шоколад, които се сервират до ястията с дивеч в Германската демократична република. Ресторантът в Шверин, в който работи през 1978 година, имал собствено стопанство, където се разхождали елени и сърни. Имало и птици - фазани и пъдпъдъци. „Когато сервирахме дивеч на немците, до всяка чиния слагахме тубички с шоколад. Така обичат да ядат ястието си. Любимо ястие в Шверин бе и агнешкото с мед“, разказва пловдивчанинът.

Дивечът бил сервиран в специални съдове, които са направени от препарирани птици с пера. В гедерейския ресторант често правили сватби. Немските не са като българските. На тях са канени максимум 30 души и всеки гост носи малко подаръче. Няма го разточителството, характерно за българските сватби. Младоженците винаги пристигат за събитието в карета или открит файтон.

Първото заведение, в което е главен готвач в Пловдив, е закусвалнята в Халите. Малко пловдивчани я помнят вече. Любимото му обаче е ресторант „Република“. „Само в градината имах 333 места! Голямо заведение беше и неслучайно там направиха и първата пловдивска дискотека“, спомня си той.

От „Република“ му предложили да участва в конкурса „Най-добър готвач на България“ през 1981 година. Първо се явил на окръжен конкурс в новотела. „Спечелих го и оттам ме изпратиха във Велико Търново. Там бе националното състезание за всички 29 окръга. Дърпаме си билетчета и на мен се падна „Българска национална кухня. Предястие и супа“, разказва Валентин Кацаров.

И импровизирал като художник с „една измишльотина“. Направил агнешко на руло със сирене. Обезкостил месото и го увил вътре с дреболии - бъбреци, сърце. С много чубрица и гьозум. И сложил обилно кашкавал. „Целта бе като го отрежеш, да контрастира с кашкавала. Супата ми бе леща по манастирски - голям съд с вързана отгоре чубрица“, описва творението си пловдивчанинът. В ресторанта, където се провеждало състезанието в Търново, предлагали 32 вида мезета. Избрал от всички тях и ги наредил нарязани на една голяма дъска. Така взел първо място за „Най-добър готвач в България“.

Когато направили в Дома на техниката ресторант „Космос“, от Балкантурист веднага се сетили за него и го назначили за главен готвач там. Изобщо не му се напускал любимият ресторант „Република“. В „Космос“ обаче имал възможност да се занимава с интернационална кухня. Изпращали гостуващи майстори от новотела и „Ню Отани“. През 1988 година дори пристигнали за първи път китайци. Единият можел да говори на руски. Заради тях се наложило да инсталират печка с въглища в „Космос“. С изумление Валентин наблюдавал техните хигиенни норми. „Свинско, пилешко и риба пържеха в една мазнина! И сигурно защото пускат месото само за няколко минути, не миришеше“, разказва пловдивският готвач.

Миенето на съдовете при китайците било още по-странно. Не използвали препарати. Главният им готвач взел една метла и я разцепил на четири части. С топла вода само пръскал по мръсните тигани и ги четкал с метличката. Няма препарати, няма веро! Гледал от китайците как приготвят тесто за макарони и спагети. „За да ги направи, майсторът им сгъваше и разточваше тестото 32 пъти. Аз опитвах да направя това, но не успях - нямам китайски ръчички“, обяснява Вальо.

Зад гърба си има над 50 години стаж и винаги повтаря: „Нищо не знам - има още много неща да науча“. Учудва го самочувствието на младите хора за можене и знаене, които гледа по кулинарните риалити предавания по телевизията. „Не са свършили и една хилядна от това, което съм правил аз. Откъде е това самочувствие“, чуди се Валентин Кацаров.

Коментари (3)

Еретика

11.05.2020 | 23:51

А Тодор Живков е наистина циганин,но който се е интегрирал.Е той е единствен.

Отговори
0 0

Еретика

11.05.2020 | 23:49

Знаеш ли майсторе и аз съм бил най добър в професията си но не колкото теб. Евала.Но знаеш ли майсторе че баща ми Бог да го прости беше един от четиримата признати при соца ОБУЩАР въпреки че както казваше той "куц сакат с гърбица".Та майсторе знаеш че на циганина Тодор Живков му беше издигнат паметник преживее,но майсторе има друг БЪЛГАРИН на когото му е издигнат паметник преживее и той майсторе е моят дядо.Той беше майстор строител от рода на Кольо Фичето или на майстор Манол.Е това е станало по заповед на Румънският крал през близката 1922 или 1923г.Това ми го е казал баща ми тогава е бил на 10 или 11 г.Не е бил на училище защото властите не са му позволили защото е бил ГЪРБАВ.

Отговори
0 0

Е верно

11.05.2020 | 19:28

Няма такава помия, брат

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?